Trump: “İran halkına ve ekonomisine yardım etmeye muktedirim”

Salı akşamı Türkiye saati ile 9’da Washington’da, anlaşmadan resmen çekildiğini açıklayan Trump, İran’a yaptırımların tekrardan uygulanması için hazırlanan Başkanlık Emri’ni basının gözü önünde yaptığı uzun konuşmadan sonra imzaladı.

Dünya
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Trump, İran’a yaptırımlar kanununu imzalamadan önce konuşmasında ABD ve Batı’nın İran halkına düşman olmadığını tam tersine zengin ve tarihi Pers kültürünün dünya medeniyetinin büyük bir mirası olduğunu belirtti. Trump, İran rejimini  tiranlık olarak niteledi ve İran halkının rejimin elinde  adeta rehin olduğunu belirtti.

Tahran yönetiminin yaptırımların kalkması ile elde ettiği finansal gücün halkın refahı yerine silaha ve teröre gittiğini ifade eden Trump, bu durumun devam etmesi halinde daha fazla yaptırımlarla İran’ın bu günlerini bile arar hale geleceğini ima etti.

İran ekonomisinin pek de iyi durumda olmadığını ifade eden Başkan ancak İran’ın nükleer amaçlarından ve terörü desteklemekten vazgeçmesi halinde ABD’nin tüm ekonomik gücünün İran halkının arkasında olacağını da ifade etmekten çekinmedi.