Lübnan’da Hizbullah zafere gidiyor

Lübnan’da pazar günü yapılan seçimin ön sonuçlarına göre Hizbullah, sandalyelerin yüzde 50’den fazlasını kazanabilir.

Dünya
7 Mayıs 2018 Pazartesi

İran destekli  silahlı Şii terör örgütünün Lübnan parlamentosunda güçlenmesi İsrailli politikacıları endişelendiriyor. Eğitim Bakanı Naftali Bennett Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Lübnan artık Hizbullah oldu” dedi.

İsrail Enerji Bakanı  Yuval Steinitz ise sözlerinde çok daha tehditkardı.  Bakan, “Eğer Esad Suriye toprakları dışında İran’ın  askeri faaliyetlerine izin  vermeye devam ederse, müdahale etmek zorunda kalacağız.”

İsrailli yöneticiler Hizbullah’ın Lübnan seçimlerinde kazandığı başarıyı İran’ın Ortadoğu’da yayılma politikasının bir sonucu olarak görüyor.   Hizbullah’ın Lübnan’da siyasi kontrolü ele geçirmesi ülke ile sınırı  olan İsrail için  büyük bir tehdit. 

Hizbullah, şimdiye kadar dünyada meydana gelen birçok terör olayında sorumluluğu üstlendi. Örgüt, İsrail ve ABD’de terör örgütleri listesinde.

Bennett açıklamasında şunları belirtti: “İsrail bağımsız bir ülke olan Lübnan’dan,  Hizbullah cephesinden gelecek her saldırıdan direkt olarak Lübnan’ı sorumlu tutacaktır.”

Resmi olmayan seçim sonuçlarına ve ülkenin Sunni-Şii siyasi  dağılım kurallarına göre, Saad El Hariri yine Sunni bir lider olarak büyük ihtimalle  başbakan olacak. Ancak son seçimden sonra yeni gelecek hükümet tüm partilerin oluşturacağı bir koalisyon olacak.