Tel Aviv Üniversitesi Ali Baba kurucusuna ödül verdi

İsrail’in ünlü eğitim kurumlarından Tel Aviv Üniversitesi, Ali Baba internet ticaret sitesi kurucusu ve genel müdürü Jack Ma’ya onursal doktora derecesi verdi.

Dünya
4 Mayıs 2018 Cuma

Perşembe günü Tel Aviv Üniversitesinin Ramat Aviv kampüsünde öğrencilerle bir araya gelen Çin’in en zengin adamı, bir konuşma yaptı ve öğrencilerle sohbet etti.

İsrail’de, Ali Baba’nın yeni bir ofisinin de açılacağı müjdesini veren Ma, öğrencilerle eğitim ve başarı üzerine muhabbet etti.

Ma, bir soru üzerine, “Nerede büyüdüğünüzün o kadar da önemi yok, sizi esas tanımlayan ne iş yaptığınız” şeklinde konuştu.

İsrail’in, Ali Baba’nın yurtdışında açacağı ofislerde, düşünülen üç ülkeden biri olduğunu belirten Ma, halihazırda İsrail’de beş farklı şirkete yatırım yaptığını, 40  yüksek kademeli yönetici ile birlikte çalıştığını ifade etti.

Ma, İsrail’e yatırımların devam edeceğini de belirtti.

Çin’in en zengin adamı olarak bilinen 50 yaşındaki Ma’nın 1999 yılında kurduğu internet ticaret sitesi Ali Baba’nın müşteri sayısı on milyonlarla ölçülüyor.

 Ma’nın tüm yerlerin dolu olduğu salonda yaptığı konuşmada aşağıdaki satırlar dikkate değerdi: “ Ortaklarımızın hepsi çok iyi okullardan gelmiyorlar, ancak geleceğe inanıyoruz. Ne zaman ki şirketimiz ve ortaklarımız milyoner olduk ortaklarımıza sordum; ‘Biz akıllı olduğumuz için mi diğerlerinden zengin olduk?’ Hayır dediler. Peki daha çok çalıştığımız için mi? Hayır dediler.’ Akıllı adamlar şirketi terk ettiler ancak vizyonumuza inananlar kaldılar ve başardılar. Nereden geldiğinin önemi yok asıl olan neye inandığın, İnsanlara asıl olanın her zaman ne yaptıkları olduğunu söylüyorum”

Ma, Çin’de yaptığı birçok girişimle başta kadınlar olmak üzere 13 milyondan fazla kişiye iş sahası açtı. Ma ve şirketleri birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif olarak rol alıyor.

 Ma’nın bu konudaki sözleri ise çok manalı:

“Eğer bugün servetiniz 100 milyon dolardan fazla ise artık para sizin değildir .  Artık sosyal bir sorumluluğunuz vardır.”