Berlinli aktivistler parklarda 10 bin kipa dağıttı

Almanya’da meydana gelen antisemit saldırılar ülkedeki aktivistleri de harekete geçirdi.

Dünya
3 Mayıs 2018 Perşembe

Almanya’nın başkenti Berlin’de, geçtiğimiz pazar günü, şehrin parklarında on bin kipa yoldan geçenlere dağıtıldı. Bu olayı organize edenlere göre amaç antisemitizme karşı siyasi anlamda daha az ama kişisel anlamda daha çok destek olabilmek.

Kipalar şehrin çeşitli parklarında küçük gruplar halindeki Yahudi olan ve olmayan gönüllüler tarafından dağıtıldı. Organizasyon, bir önceki Çarşamba günü gerçekleşen ‘Berlin Kipa Giyiyor’ hareketinin tamamlayıcısı olarak düşünüldü. Çarşamba günü, yaklaşık iki bin gönüllü, şehrin sinagoglarının bulundukları sokaklarda kipa giyerek gösteri yapmıştı.

Pazar günkü ‘#kippaheadsup’ olarak adlandırılan hareket ise politik olarak aktif olmayan ya da gündelik hayatlarında kipa takmak gibi bir durumları olmayan insanları teşvik etmeyi amaçladı. Organizasyon ile bu insanlara gündelik hayatta Yahudiliği temsil eden bir şey giydiklerinde hissedilebilen hassaslığı deneyimlemeleri istendi.

Gösteriyi organize edenlerden 30 yaşındaki Anne, “Çarşamba günü kipaları taktık ama güvenli bir yerde taktık... Birçok insanın hayatında onları marjinalleştiren bu tarz işaretler yoktur ve böyle bir deneyimle belki bu konuda daha hassaslaşabilirler” dedi. Yahudi olan ve olmayan bir gruptan oluşan organizatörler bu hareketi tarafsız tutmak için ellerinden geleni yaptıkları gibi odağı halkın üstünde tutmaya çalıştı.