ABD Yahudileri, Soykırım’da Yahudileri koruyan Müslümanları onurlandırıldı

Amerikalı Ana Yahudi Organizasyonları Başkanları Konferansı geçtiğimiz hafta New York’ta, Soykırım süresince Yahudiler koruyan Müslümanlar onuruna bir davet verdi.

Dünya
3 Mayıs 2018 Perşembe

Yahudi Tarihi Müzesinde gerçekleşen davete konuşmacı olarak Suudi Arabistan kaynaklı Dünya Müslüman Ligi Genel Sekreteri Muhammed el-Issa katıldı. El-Issa konuşmasında günümüz dünyasındaki Müslüman-Yahudi ilişkisinden bahsederken Müslüman dünyasına Soykırım konusunda eğitim vermenin önemine de dikkat çekti.

Ocak ayında el-Issa, ABD Soykırım Anma Müzesine bir mektup yazarak, Soykırım trajedisini “Korkunçluğu barış taraftarı ve adil olan hiç kimse tarafından inkâr edilemeyecek veya küçümsenemeyecek, insanlığı en derininden sarsan bir olay” olarak nitelendirmişti.

Davetin ardından, bünyesinde Amerikalı elliden fazla Yahudi grubunun toplandığı Başkanlar Konferansı Başkanı Stephen M. Greenberg ve Başkan Yardımcısı Malcolm Hoenlein’ın yaptıkları ortak yazılı açıklamada, “Amerikalı Yahudi ve Müslüman toplulukların liderlerinin önünde, Dr. El-Issa, kendilerini yok etmek isteyen Nazilerin ellerinden kaçmayı başaran Yahudilerin yaşamaya devam etmelerini sağlayan ve çok bilinmese de büyük önem taşıyan, çoğunluğu Müslüman ülkelerdeki insanların ahlakını ve iyiliğini bizlere hatırlatmak için aramıza katıldı. Dr. El-Issa Yahudi dünyası ile anlamlı bir iletişim kurarak Müslümanları ve Yahudiler karşılıklı erdem ve saygı dolu bir atmosferde bir araya getirebilmek için gösterdiği çabaya olan adanmışlığını sürdürmektedir. Başkanlar Konferansı kendisinin bu mühim gayretinde kendisiyle sürekli bir ilişki halinde olmaya devam edecek” dediler.

Başkanlar Konferansı ayrıca Fas merkezli Müslüman öğrenci hareketi Mimouna Derneği Başkanı ve eş kurucusu Laziza Dalil’i de Fas’taki Yahudi tarihini tanıtma ve Müslüman-Yahudi diyaloğunu geliştirme konusunda çalışmaları nedeniyle onurlandırdı.

Davette Soykırım süresince Yahudi mültecilere kucak açan, koruyan ve kendi milletine dahil eden Kazakistan, Azerbaycan ve Fas’ın da aralarında olduğu bazı ülkeler hakkında özel bir gösterim de yapıldı. Bahsi geçen ülkelerin ABD büyükelçileri davette hazır bulunarak yaptıkları konuşmalarında, ülkelerindeki Yahudi cemaatlerinin eski tarihinden ve bu cemaatlerin Müslüman-Yahudi ilişkilerine örnek teşkil ettiğinden bahsettiler.