Trump Yahudi kültürünü ve mirasını korumayı taahhüt ediyor

Pazar günü Jerusalem Post Konferansında söz alan Trump yönetiminden bir yetkili, Holokost gerçeklerini ve Yahudi halkının Kudüs ile olan tarihi bağını inkâr etmeye çalışanlarla mücadele ettiklerini belirtti.

Dünya
3 Mayıs 2018 Perşembe

ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen yıl Amerika’nın Mirasının Korunması Komisyonuna başkanlık etmek üzere atanan eski bir New York fon yöneticisi olan Paul Packer, konferansta yönetimlerinin UNESCO’nun Yahudi halkı ile Kudüs’ün bağını inkâr eden tutumlardan ve son dönemlerde Amerikalılar arasında II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptığı Yahudi katliamı ile ilgili cehaletten endişe ettiklerini dile getirdi. Bu ayın başlarında yayınlanan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletinde yeni neslin üçte ikilik kısmının Auschwitz’i bilmediklerini ortaya koydu.

Packer, “Yönetimimiz, dünya çapında kültürel mirası korumanın antisemitizm ile mücadelede kilit bir nokta olduğunu düşünüyor. Yahudi mirası unutulmamalıdır. Bir Yahudi Almanya veya dünyanın herhangi bir yerinde kipası ile rahatlıkla yürüyebilmelidir” dedi. Bu sözleri ile geçtiğimiz günlerde Berlin’de kipa takan bir şahsa karşı yapılan saldırıya atıfta bulundu.

Packer, ABD yönetimi ile İsrail’in Diaspora İşleri ile ilgili bakanlığı arasında işbirliği için görevlendirildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Yurtdışında Kültürel Mirasın Korunması Komisyonu 1985’te Başkan Ronald Reagan tarafından, anıtlar, mezarlıklar, tarihi binalar ve ABD tarihi ile bağlantılı diğer önemli alanların korunması ve restorasyonunu teşvik etmek ve kolaylaştırmak amacıyla kurulmuştu.