Edirne’nin Kadın Tarihi Üzerine ‘Karşılaşmalar’ segisi

Toplum
3 Mayıs 2018 Perşembe

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Vakıflar Haftası kapsamında Edirne Sinagogunda düzenlenen özel konsee bir sergi de eşlik ediyor. Bu yılki Vakıflar Haftasının konusu kadınlar olunca, sergide de Edirneli kadınlar ön plana çıktı. Serginin küratörülüğünü yapan Dalia Maya, “Vakıf kuran kadınları Cemaat Vakıfları Temsilcisi Ofisi düzenledikleri sergide işlediği için, biz de Edirne’de tarih boyunca topluma faydası olmuş olan kadınları bulup çıkarmayı düşündük” dedi. Maya sergi ile, daha çok Edirne’de doğmuş ya da bir şekilde yolu Edirne’den geçmiş kadınları hatırlatmak, kadın varlığı üzerinden bir farkındalık oluşturmak ve Edirne kadın tarihinin yeniden yazılmasına bir ilk adım atmayı hedeflediklerini belirtti.

Maya, Şalom Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısı ve sosyal medyada Edirne kökenlilere yaptığı çağrıya önemli miktarda geri dönüş aldığını belirterek, “Bu sayede sergiye bir takım tanıklıkları eklemek de mümkün oldu” dedi.

Sergiyi iki ay gibi kısa bir sürede hazırladıklarını belirten Maya, araştırmaları yaparken de ki bir zaman kıstası koymadıklarını söyledi. Sadece tarihin değil, bugünün kadınlarının da yer aldığı sergide Edirne’de doğmuş, ya da yolu Edirne’den geçmiş, hala hayatta olan kadınlar, Serdar İyiiz tarafından fotoğraflandı. Aralarında Edirne’nin ilk kadın ambülans şoförü de bulunuyor.