SUUDİ PRENS: “Filistinliler ya barış yapmalı ya da susmalı”

Suudi Veliaht Prensi Bin Salman, “Filistinli liderler kendilerine sunulan fırsatları kaçırıyorlar” yorumunu yaptı.

Dünya
3 Mayıs 2018 Perşembe

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geçtiğimiz ay New York’ta Yahudi liderlerle bir araya geldiği toplantıda Filistinli liderleri İsrail’le yıllardır süren görüşmelerde kendilerine sunulan barış olanaklarını reddettikleri için sert bir dille kınadı ve liderlerin yapılan teklifleri kabul etmelerini ya da bir an önce “susmalarını” söyledi.

Suudi Prens, “40 yıldır Filistinli liderler sürekli olarak kendilerine sunulan fırsatları kaçırıyor ve tüm yapılan teklifleri reddediyorlar. Artık Filistinlilerin yapılan önerileri kabul ederek anlaşma masasına oturma zamanları geldi - ya da susup şikâyet etmeyi kesmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Prens Salman Yahudi liderlere ayrıca şu mesajı da verdi: “Filistin meselesi Suudi Arabistan hükümetinin önde gelen konularından biri değil. Açıkçası İran gibi ilgilenmemiz gereken çok daha acil ve önemli konular var.”

Öte yandan Veliaht Prens, Suudilerin ve de diğer Arap ülkelerinin İsrail ile olan ilişkilerine derinleştirmeden önce İsrail-Filistin barışında anlamlı bir ilerleme olması gerektiğini kaydetti. Bin Salman, “Suudilerin ve Arap dünyasının İsrail ile ilişkilerini ilerletmeden önce, İsrail ile Filistinliler arasında kayda değer bir ilerleme olması gerekiyor” dedi.

Aralarında The New York Times ve Reuters’ın da bulunduğu birçok haber kanalı, veliaht prensin Filistin Lideri Mahmud Abbas’a uzun süredir Trump yönetiminin önereceği barış teklifini kabul etmesi yönünde baskı yaptığını öne sürüyor.