Yahudi okulunun Müslüman öğrencileri

İngiltere Birmingham’da bulunan King David İlkokulu geçtiğimiz günlerde İsrail’in 70. kuruluş yıldönümünü İsrail’in milli marşı Ha Tikva’yı söyleyerek kutladı.

Dünya
2 Mayıs 2018 Çarşamba

Ancak King David, diğer Yahudi okullarından çok farklı bir öğrenci profiline sahip. 53 yıllık köklü bir geçmişe sahip bu okulun öğrencilerinin yüzde sekseni Müslüman konservatif ailelerden geliyor. Bunun sebebi son yıllarda Birmingham banliyösünde yaşayan Yahudi cemaatlerinin Londra gibi merkezlere taşınarak küçülmüş olması. Buna ek olarak Birmingham bölgesi, İngiltere’ye göç eden Güney Asyalı ve Ortadoğu kökenli göçmenlerin tercih ettiği yerleşim bölgesi.

Bir zamanlar tüm öğrencileri Yahudi olan okulun velilerinden Fuat, King David’i çocukları için ideal eğitim kurumu  olduğunu belirterek, övüyor. Ailesi Pakistan asıllı olan tıp çalışanı Fuat, JTA yayın kuruluşuna şunları belirtti: “Yahudi okulu olmasının yanı sıra  çok  da iyi bir okul. Okulun bence en iyi özelliği başka hiçbir okulda olmadığı kadar disiplinli olması. Okulda şiddet hiç yok. Kimse kimseyi ezmiyor.”  (Açıklamayı yapan Fuat soyadının gizli kalmasını istedi) 

Müslüman ailelerin okulu tercih etmelerinin bir sebebi de King David’in kamu finansmanı içinde yer alan bir okul olarak ücretsiz olması.

ABD’nin aksine İngiltere’de özel cemaat okulları kamu finansmanı alabiliyor. King David İlkokulunun normal dersler dışındaki dini müfredatı 162 yıllık bir geçmişe sahip Singers Hill Sinagogu tarafından belirleniyor. 

Tüm öğrencilerin İbranice de öğrendiği okulda, Yahudi olmayan öğrenciler din derslerini isteğe bağlı olarak  almayabiliyor.