Polonya’da antisemit gösteri

Polonya’da ABD elçiliği önünde toplanan bir grup sağcı, savaş sırasında el konulan Yahudi mallarının gerçek sahiplerine iade edilmesini protesto etti.

Dünya
27 Nisan 2018 Cuma

Varşova’daki Amerikan Büyükelçiliği önüne gelen, bir birkaç düzineyi  aşmayan ulusalcı radikallerin amacı, son olarak ABD Kongresinin malların iadesi ile ilgili onayladığı yasayı protesto etmekti.

ABD Temsilciler Meclisi geçtiğimiz salı günü hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanattan vekillerin ortak oyu ile savaşta Yahudilerden çalınan malların iadesinin desteklendiğini onayladı.

Yeni kanun bu konuda Avrupa ülkelerine herhangi bir yaptırım uygulanacağından bahsetmiyor, sadece iade işlemlerinin ayrıntılı olarak raporlanmasını şart koşuyor.

 Ancak yaptırım gücü olmamasına rağmen, kanun Avrupa’daki radikaller tarafından tehdit olarak görülüyor.  Radikal görüşü benimseyen Ulusal Hareket Başkanı Milletvekili Robert Winnicki, protesto eylemini şu sözlerle savundu: “Gösterimizin amacı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden ortaya çıkan Polonya ulusal servetinin yurt dışına çıkışına engel olmak.”