Berlin’de yüzlerce kişi kipa ile yürüdü

Almanya’da son yaşanan antisemit saldırı dindar Yahudiler arasında ‘kipa giymeli mi giymemeli mi?’ tartışması başlattı.

Dünya
26 Nisan 2018 Perşembe

Berlin’de Suriye asıllı bir sığınmacının kipalı bir adama kırbaç ile saldırması sonrası, Alman Yahudi cemaatlerine sokakta kipa yerine beysbol şapkası ile dolaşın tavsiyesi yapıldı. Ancak Yahudi Cemaati Başkanı Josef Schuster’in  güvenlik amacı ile yaptığı tavsiye bazı hahamlar tarafından tepki ile karşılandı. Berlin Yahudi Cemaati tepki olarak  çarşamba günü  kipalı bir yürüyüş düzenledi,  Antisemitizmi protesto için gelen herkese kipa dağıttı. 70 yıldır Holokost’un  acı mirası ile yaşayan ülkenin tepkisi büyük oldu. Yürüyüşe  kipa ile Yahudiler dışında Hristiyan ve Müslüman cemaatlerinden de yüzlerce  kişi katıldı. Berlin Yahudi Merkezi yakınında yapılan  yürüyüşe,  hükümet yetkilileri, hem sağ hem de sol  görüşlü siyasi partilerin temsilcileri, farklı inanç gruplarının üyeleri katıldı.  Yürüyüşe Berlin Türk toplumundan da büyük ilgi vardı.

Yürüyüşe katılan Berlin Valisi  Michael Müller  konuşmasında yapılan antisemitizmi ağır sözlerle kınadı ve şöyle konuştu: “Bugün Berlin’in sembolü kipa olmuştur.”  

Benzer gösteriler Almanya’nın Enfurt, Potsdam ve Köln şehirlerinde de yapıldı.  

Not: Kipa, Yahudilikte, takke benzeri dua sırasında başı örtmek için erkeklerin kullandığı dini bir başlık. Dindar kişiler yemek yemekten kapı eşiğinden geçmeye yaptıkları bir çok günlük faaliyetin başında veya sonunda  dua ettiklerinden kipalarını her daim takar. Yahudilikte Tanrı’nın adını başı açık anmak hatta duymak yasaktır.