Çek Cumhuriyeti de elçiliğini Kudüs’e taşıyor

ABD ve Guatemala’dan sonra Çek Cumhuriyeti de Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini İsrail’in başkenti olarak kabul ettiği Kudüs’e taşımaya karar verdi.

Dünya
26 Nisan 2018 Perşembe

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, çarşamba günü  basına  yaptığı açıklamada, büyükelçiliğin üç aşamada taşınacağını ancak tarihlerin daha belirlenmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı söz konusu açıklamayı  İsrail’in 70. kuruluş yıldönümü dolayısı ile Prag’da Başkanlık Sarayında yapılan kokteyle denk getirdi.

Zeman,  konuşmasında, Çek Cumhuriyeti’nin bu hareketinin AB’de bir ilk olduğunu ve kendisinin diğer AB liderleri tarafından bu konuda eleştiri yağmuruna tutulduğunu dile getirdi. Zeman diğer AB liderlerini Kudüs konusunda korkak olmakla da suçladı.

Zeman, sözlerini Yahudilerin 2000 yıldır bayramlarda dile getirdiği sözler ile tamamladı: “Bu hareket popüler olmayabilir ancak  yapmak zorundayız. Gelecek sene Kudüs’te.”

Cumhurbaşkanının açıklamasından kısa bir süre sonra  Çek Dışişleri de basına verdiği yazılı bir bildiri ile elçiliğin taşınacağını teyit etti.

Açıklamada, Çek Cumhuriyeti’nin AB politikası gereği Kudüs’ü İsrail’in  ve olası ‘Filistin Devleti’nin  gelecekteki başkenti olarak gördüğünü, ancak nihai sınırlarının karşılıklı görüşmelerden sonra belirleneceğine dikkat çekti. Bildiride iki devletli çözümün de desteklendiği ima edildi.