Yazıcıdan çıkan hamburgeri yemek ister miydiniz?

İsrailli bir yüksek teknoloji firması, içinde insan vücudunun tüm ihtiyacını giderecek yararlı besinler olan hamburger üreten üç boyutlu bir yazıcı geliştirdi.

Dünya
26 Nisan 2018 Perşembe

Laboratuvarda yapılan deneylerde, harika soslu ıslak bir hamburgeri üretmek  şimdilik 4-5 dakika sürüyor, firma bu süreyi kısaltmak için yoğun çaba içinde.

İçinde tamamen sebze bazlı proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve özel bir selüloz olan yazıcı kartuşlarından gelen gıdalar, üç boyutlu bir yazıcıda bilgisayardan gelen tasarıma uygun şekillenerek hamburgeri oluşturuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi hamburger yerine pizza yapmak veya hiç olmayan bir yeni tasarımı istediğiniz gıda bileşenleri ile bu teknoloji sayesinde yapmak mümkün.

İsrail firması Chef-It söz konusu teknolojinin özellikle fast-food sektöründe devrim yaratacağını belirtiyor.

Teknikte yiyeceğin temel maddesini oluşturan selüloz, bir fiber olduğundan farklı şekillere dönüşebiliyor. Dolayısı ile istendiğinde bu fiber temelli besinden sentezle et veya yağ elde etmek mümkün.

Chef-It teknolojisi  buna ek olarak yazıcıda; bir anlamda basılan hamburgeri ortaya çıktıkça enfraruj ışınları ile de ısıtıyor.  Projenin başındaki isimlerden İbrani Üniversitesi Protein Mühendisliği departmanından Nano Biyo-Teknoloji Profesörü Oded Shoseyov yeni tekniğin ızgara, kızartma, fırınlama gibi  pişirme şekillerini de taklit edebileceğini belirtiyor.