Bir Başkadır Benim Memleketim

“Havasına suyuna taşına toprağına, bin can feda bir tek dostuma” diye başlar Ayten Alpman’ın şarkısının dizeleri. Sezon başlıyor. Turizmden bu sene herkes umutlu. Kurun olumlu yan etkisi olarak bu sene yabancı turistin de çok olması bekleniyor. Yine yan etkisi olarak yurtdışı yerine yurtiçi turların artması da.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
25 Nisan 2018 Çarşamba

Bu sayfalarımızda Avşa Adası, Mardin, Kars illerimize kısa bir seyahat yapmıştık. Bu sefer rotamız Eskişehir. İstanbul’a araba ile 3,5 saat mesafede. Yollar çok güzel. İsterseniz yol üzerinde Bursa’da bir mola vererek kısa tatilinize başlayabilirsiniz. Eskişehir adeta bir masal diyarı. Büyükşehir Belediyesi adeta bir efsane yazmış. Deseler ki Amsterdam’dasın neredeyse inanırsınız. Porsuk’ta tekne ve gondol ile gezi esnasında kanalın kenarında piknik yaparak oturan insanlar, gençler size el sallıyor. Amsterdam’da tekne gezisinde kanal kenarında, cafelerde oturan insanların huzuru Eskişehir’de aynı. Evet, kanal biraz kısa ama benzerlik birebir. Eskişehir bir esnaf kenti adeta. Bunda üniversitenin etkisi büyük. O nedenle fiyatlar da makul. Şehrin cazibe merkezi olması ile beraber birçok lüks restoran açılmış. İstanbul’a kıyasla buralar da makul. Otellerde yer bulunmuyor. Taksici ve esnafa sorduğumuzda ‘her hafta sonu bu şekilde, çevre illerden devamlı turist geliyor, Mersin’den gezmeye gelenler var’ diyor. Odunpazarı için bir gün rahat ayrılır. Deseler ki yine Brugge veya Girona’da geziyorsun, inanırsınız. Tarihi evler insanın içini kıpır kıpır yapıyor. Tarihi hanların her birinde ayrı bir hediyelik eşya dükkânında adım atamıyorsunuz. Külliye dışında cam, lüle taşı, ahşap işleme galerilerinde saatlerinizi geçirebilirsiniz. Aşağıya ulaştığınızda balmumu heykel müzesi “Tamam işte Amsterdam’dayım” dedirtiyor. Ben en son müze önünde o kadar sıra bekleyen insanı Floransa’da Uffizi Müzesinde görmüştüm. Ve parkları. Masal Dünyası adeta Florida’da Disneyland gibi hissettiriyor. Korsan gemisi ve masal şatosu yanında gölette balıklar... Park tertemiz, etrafında tren ile seyahat imkânı var. Karşısında bilim merkezi ve uzay evi. Türk tarihini anlatan bilim, kültür ve sanat merkezinin yanında Miniatürk. Miniatürk’te birbirinden güzel 32 eser. Keza şehrin içindeki havacılık müzesindeki uçaklar da İstanbul’dakini aratmıyor. Ve süper hayvanat bahçesi… Doğal ortamlarında, yepyeni mekânlarında çeşitli hayvanlar. İnsan acaba meşhur Amsterdam hayvanat bahçesinde miyim diye soruyor.

Kurun etkisiyle turist gelecek

Bu sene kurun etkisi ile yabancı turist çok bekleniyor. Antalya’da Konyaaltı plajı düzenleme çalışmaları gece gündüz devam ediyor. Eskrim Federasyonu’nun düzenlediği minikler uluslararası eskrim turnuvası vardı geçen hafta. Spor salonu inşaatı geçen sene bitmiş. Süper tesis. Gerçi temizlikte ve içerideki kafe hizmetlerinde sorun var ama. Belediye sezona yetişeceğiz diye gece yarısı asfalt çalışması yaparken otelde minikler uyumaya çalışarak turnuvada maça çıkmaya hazırlanıyordu. Gürcistan, Filistin, KKTC, Irak, Bulgaristan gibi ülkelerden gelen yaşıtları ile rekabetin baharında. Otelde Türk sporcuların yoğun kaldığı turnuva döneminde hadi belediye düşünemedi, otel yönetimi de bir gece önce benzer duruma rağmen yeni gelen sporculara otelin aynı tarafından oda vermeye devam etti. Sportif organizasyon deyince akla sadece tesis gelmemeli. Olimpiyatlara aday ülkelerde bu tarz tanıtımlar hele sezon öncesi eksi yazar. Organizasyon kelimesi içinde koordinasyon, planlama, tanıtım başlıklarını da barındırır.

TUİK verilerine göre 2016 yılında yurtiçinde 68,5 bin turistik seyahat yapılmış. Ortalamada 8,8 geceleme ile toplamda 605 bin geceleme olmuş, 28 milyar TL harcanmış. Yabancılar dâhil 2017 yılında 26,2 milyar dolar turizm gelirini 38,6 milyon turist sağlamış. Bunun 5,9 milyar doları 6,5 milyon yerli turist tarafından sağlanmış. Bu sene kur etkisi ile tüm bu rakamların artması bekleniyor. Türkiye’de ikamet edip yurtdışı turistik seyahat yapanların sayısı 8,88 milyon kişi. Alman, İngiliz vatandaşlarından sonra en çok turist sayısı Hollanda’nın. TCMB Ödemeler Bilançosu istatistiklerine göre 2017 yılında ülkemize gelen Hollandalı turist sayısı Arap ülkeleri (Japonya) dâhil Asya ülkelerinden gelen turist sayısının toplamından fazla. İsrail’den gelen turist sayısı ise 378 bin olmuş. 2014 yılının iki katı kadar. Avrupalı turist sayısı da Asya’nın iki katı.

Daha önce fırsat bulamamıştık. Uçak kazasında vefat eden, Saint Joseph Lisesi 2003 mezunu Sinem Akay’ı ve arkadaşlarını buradan rahmetle analım. Bu vesile ile elim bir kaza sonucunda 18 yaşında hayatını kaybeden Saint Joseph’li sporcu kardeşimiz Aslı Nemutlu’yu da rahmetle analım. Değerler ve eserler ülkemizi ileriye taşıyor. Turizm, spor, sanat, kültür, tiyatro, eğitim ve bu toprağın güzel insanları.