İran Dışişleri Bakanı: “İran – İsrail savaşı olacağını sanmıyorum”

Dünya
25 Nisan 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz haftalarda karşılıklı tehditlere ve yükselen gerginliğe rağmen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in bir Amerikan televizyonuna verdiği röportajda “İki ülkenin bölgesel bir savaşa doğru gittiğine inanmıyorum. Bölgesel savaşa doğru ilerlediğimize inanmıyorum ama ne yazık ki İsrail’in ABD desteği ile hiçbir cezai yaptırımla karşılaşmadan uluslararası hukuk ihlallerini sürdürdüğüne inanıyorum. İsrail ayrıca düzenli bir şekilde Suriye hava sahasını ihlal ederek gerginliği arttırıyor” dedi.

10 Şubat’ta İranlı bir operatörün patlayıcı yüklü bir insansız hava aracını İsrail hava sahasına uçurmasından sonra İsrail Suriye’deki Tiyas Hava Üssüne bir saldırı düzenlemişti. 9 Nisan’da ikinci bir İsrail saldırısı, biri drone programının başı olan Albay Mehdi Dehghan olmak üzere en az yedi İran Devrim Muhafız Kolordu üyesi dahil olmak üzere 14 kişiyi öldürdü. İran, Suriye, Rusya ve bazı ABD yetkilileri, İsrail’in saldırıdan sorumlu olduğunu açıkça belirtirken İsrail ise yorum yapmadı.

Zarif, şubattaki saldırıdan sonra Suriye’nin bir İsrail bir jetini vurduğunu belirterek, İsrail’in “bölgemizdeki yenilmezlik efsanesine” son verdiğini söyledi ve “Diğer devletlerin toprak bütünlüğünü ihlal etmeye devam ederlerse, bunun sonuçları olacaktır. En kolay cevap, bu saldırıları durdurmak için bu saldırgan eylemlerini durdurmaktır” dedi.

Gerilim arttı

İsrail, Yahudi devletini yok etme yeminleri etmiş İran’ı bölgedeki en büyük düşmanı olarak görüyor. İsrailli yetkililer İran’ın Suriye’ye girmesine izin vermeyeceklerini ve bunun gerekirse bu uğurda savaşacakları bir kırmızı çizgi olduğunu defalarca belirtti.

Fars haber ajansının haberine göre İran ordusundan Komutan Abdülrahim Musavi, cumartesi günü Tahran’da düzenlenen bir törende, “Küstah güçler, Siyonist rejimin hayatta kalmaya devam etmesi için bir kutsal alan yaratıyor, bu rejimin uğursuz ve gayri meşru yaşamına bir gün daha eklenmesine izin vermemeliyiz” dedi.

Çeşitli üst düzey İranlı yetkililerin hafta boyunca İsrail’i imha etme tehditlerinden sonra Bakan Zarif bu söz konusu açıklamaları yaptı. Zarif ayrıca, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planlarının tüm Müslüman dünyasına bir hakaret olduğunu belirtti.