‘Kavgam’ isimli kitabı gördüğümde artık mideme sancılar giriyor

İrving BARUH Toplum
11 Nisan 2018 Çarşamba

hitler (Normalde adını bile duymak istemediğim ama sürekli karşıma çıkan bu şeyin baş harfini büyük kullanmayı reddediyorum.) II. Dünya Savaşı gibi korkunç bir savaşın mimarıdır. hitler, tarihteki en büyük soykırımlardan birinin sorumlusudur. 5,93 milyon Yahudi sivilin, 2-3 milyon Rus savaş esirinin, 220 bine yakın Roman sivilin, 150 bin engelli kişinin, 2500’e yakın Yehova Şahidinin ve sayısı belirsiz miktarda eşcinselin sistematik bir şekilde katledilmesinden sorumludur. 

‘Kavgam’ tarihteki bu en büyük savaş suçlularından biri olan hitlerin, korkunç eylemlerinin altında yatan sapık ideolojisini haklı çıkarmak adına yazdığı manipülatif bir kitaptır. Bu kitabı okuyan yakın bir arkadaşım bana “hitler siz Yahudileri yakmakla iyi etmiş” diyebilmişti.

Kavgam, komple bir ırkı aşağılamakla ve bu ırka mensup tüm insanların kötü olduğunu söylemekle kalmaz ayrıca üstün olan Aryan ırkının aşağı olan ırkları köleleştirmesini veya yok etmesini bir hak olarak savunur.

‘Kavgam’ için Wikipedia’da yer alan, Türkçeye çevirmiş olduğum tanım şu:

“hitlerin 1925 otobiyografik kitabıdır. Çalışma, hitlerin antisemit olma sürecini, politik ideolojisini ve Almanya için gelecek planlarını özetleyen süreci anlatıyor. Mein Kampf’ın 1. cildi 1925’te ve 2. cildi 1926’da yayınlandı. Kitap, 1930’larda Almanya’nın en çok satan kitaplarındandı.”

hitlerin 1925 - 1926 yıllarında, kafasında oluşturduğu bu çarpık fikirleri kaleme aldığı bu kitap, genel olarak dünyada ekonomik bir çöküşün yaşandığı bir dönemde, I. Dünya Savaşından yenik olarak çıkmış ve en ezilmiş dönemini yaşayan 1930’lar Almanya’sının en çok satan kitabı olabilmişti. Böyle bir dönemde ‘Kavgam’ gibi yayınlar sayesinde kendine hızlıca yol bulabilmiş nefretin esir alabildiği Almanya’nın sonraki kaderini hepimiz biliyoruz. 

1945 yılından 2016’ya kadar yasaklı olan ‘Kavgam’ın yayın hakları Bavyera hükümetinin elindeydi. Bavyera eyaletine ait telif hakları, 31 Aralık 2015’te sona erince kitabın yayın ve satış yasağı da kalkmış oldu. Ancak yayınlanması ve satılması günümüzde birçok Avrupa ülkesinde hâlâ yasak. 

Yayınlanmasının ve satılmasının yasak olduğu 2004 yılında bile Türkiye’de 30 bin adet satmış olan bu kitap bugün birçok yayınevi tarafından basılmış ve hemen hemen her kitapçıda satılmakta. Hatta birçok internet adresinden ücretsiz olarak okunabilmekte.

Gelin bir de ‘Kavgam’ için Vikipedi Türkiye’de yazılmış olan tanıma bakalım:

“Yirminci yüzyıl siyasal tarihi açısından önemli bir yapıt olan bu eserde hitler, ‘nasyonal sosyalizm’ adını verdiği dünya görüşünün açıklamasını yapar ve amaçlarını bildirir. hitler’in siyasal ve ekonomik tezlerinin yer aldığı, kapitalizmin ve Marksizm’in eleştirildiği bu kitap, aynı zamanda bir otobiyografi olması nedeniyle de kıymete değerdir. Kapitalizme ve Marksizm’e karşı yeni bir politik sistemin önerisi sunulmaktadır; bu bakımdan Kavgam’da hitler’in kendi politik kuramları yazılı haldedir.”

Dikkat ederseniz Türkiye’deki okuyucuya yönelik yapılan tanımda “önemli bir yapıt”, “kıymete değer” gibi tanımlar kullanılıyor ve şu anda Türkiye’de hemen hemen her kitapçıda bulunabilen bu kitap bu övgü dolu sözlerle satılıyor. 

Bu kitap gelmiş geçmiş en büyük insan kasaplarından biri olan hitlerin kitabıdır. 

Şöyle düşünün:

Savaş Suçları Mahkemesinde soykırımdan suçlu bulunmuş olan, binlerce Bosnalı Müslüman sivilin Srebrenitsa’da katledilmesinden sorumlu Sırp General Ratoz Mladiç, ‘Kavgam’ diye bir kitap yazsa ve katlettiği onca masumu aşağılayıp, davasını haklı göstermeye kalksa, kitabını okur muydunuz?