İngiliz İşçi Partisi lideri, İsrail’e silah satışına tedbir istedi

Antisemit ve Yahudi karşıtı duruşu ile devamlı eleştirilen İngiliz İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, son açıklamaları ile dikkat çekti.

Dünya
9 Nisan 2018 Pazartesi

Gazze’de ikinci haftasına giren sınır olaylarında  toplam 30’dan fazla kişinin ölmesi ve yüzden fazla yaralı olması sonrası, Corbyn, İngiltere’nin İsrail’e yaptığı silah ihracatlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

Gazze-İsrail sınırında ölen Filistinlilerin silahsız ve zararsız olduğunu iddia eden Corbyn, İsrail ordusunun hareketlerini “kanunsuz ve insanlık dışı” olarak niteledi.

Bazı basın kuruluşları Corbyn’in yorumlarını İngiliz Başbakanlığı önünde Gazze için gösteri yapan Filistin asıllı gruba destek olarak değerlendirdi.

Söz konusu mesaj Gazzeli bir gazetecinin olaylar sırasında ölmesi sonrası geldi.

Ancak Corbyn sosyal medyada yayınladığı mesajında, ne Hamas’ın silahlı kanadının yaptıklarından, ne de bazı Filistinlilerin yakılan 10 bin araba lastiğinin dumanından yararlanarak İsrail askerlerine Molotof kokteylleri atarak sınırı geçme girişimlerinden bahsetti.

Corbyn’in sayısız antisemit söylemi yeni bir haber değil. Kendi partisinin kurmayları tarafından  bile Yahudi karşıtı tutumu ile eleştirilen lider, 2009’da yaptığı bir yorumda Hizbullah ve Hamas örgütünden temsilcileri parlamentoda ağırlamaktan onur duyacağını belirtmişti. Corbyn ancak 7 yıl sonra 2016’da söz konusu sözleri için özür dilemişti.

İsrail ordusunun bildirdiğine göre, olaylarda  Hamas örgütünün silahlı kanadından bazı sabıkalı kişiler sivillerin varlığını kalkan yaparak sınır tellerini patlayıcılar ile delmek istedi.