İzlanda’da tarihindeki ilk haham

Yahudi geleneksel sünnetini yasaklamayı tartışan İzlanda’ya tarihinde ilk defa bir haham atandı.

Dünya
6 Nisan 2018 Cuma

Kuzeyin bu soğuk ülkesinde sakallı fötr şapkalı siyahlar giyinmiş bir adamın kış günü deniz kenarında tabak çanağını buz gibi suya daldırması kolay görülecek bir manzara değildir.

Görüntüden şoke olan siyah takım elbiseli adamın  yerel mutfak yardımcısı, tabak çanağı suya evde lavaboda batıracağını belirtir. Ancak Siyah takım elbiseli, beyaz gömlekli, Fötr şapkalı adamın  donan parmaklarına rağmen cevabı kararlıdır: “Teşekkür ederim ancak bu işin denizde yapılması lazım, Yahudi geleneği.”

27 yaşındaki adamın adı Rav Avi Feldman’dır ve kendisi tarihte ilk defa Yahudi nüfusu birkaç yüz kişiyi  geçmeyen 350 bin nüfuslu İzlanda’nın tek Hahamıdır.

Geçtiğimiz hafta, Pesah Bayramı  öncesi yapılan tabak çanağın okyanus suyuna batırılması ritüeli Yahudilikte Tevilat Kelim olarak bilinir. Bu işlem sonucu yemek pişirilecek ve yenecek tabak-çanak, Kaşer ( Helal) sayılır. Yahudilikte yemeklerin Kaşer olmasına ek olarak, kullanılan tabak çanağın da Kaşer olması dindar cemaatler için olmazsa olmazdır.

Chabad örgütünün ülkeye atadığı Rav Avi Feldman eşi Musky, iki küçük kızları ile bir süre İzlanda’da yaşayacak ve buradaki bir avuç Yahudi’nin geleneklerine bağlı kalması için çalışacak.

Source:  It is reduced from JTA by Cnaan Liphshiz