Honduras Devlet Başkanı İsrail’in 70. yılında meşaleyi yakacak

İbrani tarihine göre İyar ayının dördünde kurulan İsrail Devleti’nin 70 kuruluş yılı bu sene 19 Nisan’a tekabül ediyor.

Dünya
5 Nisan 2018 Perşembe

İbrani geleneği gereği 18 Nisan güneş battıktan sonra bir sonraki gün olarak  değerlendirildiğinden, Cumhuriyet Bayramı 18 Nisan gecesi Kudüs’te meşale yakma töreni ile başlayacak.  Bu sene meşaleyi yakacaklar listesinde ilk defa İsrailli olmayan ve devlet başkanı olan bir kişi yer alıyor: Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandes. 

İsrail ve Yahudilere desteği ile dikkat çeken Hernandes önümüzdeki günlerde İsrail’e gidecek ve 70.yıl törenleri öncesi İsrailli yetkililerle görüşecek.  2014 yılından beri Honduras’ta iktidar olan Hernandes son seçimden de zafer ile çıkmıştı. Kudüs’ün Herzl Tepesinde gerçekleşecek törene protokol gereği yabancı bir devlet başkanı katıldığı için Başbakan Netanyahu da katılmak zorunda.  Daha evvel İsrail siyasi çevrelerinde yapılan eleştirilerde, meşale yakma töreninde hükümetin değil devletin temsil edilmesi, dolayısı ile Netanyahu’nun değil, Knesset’in (İsrail Millet Meclisi) sözcüsünün meşaleyi yakanlar arasında olması  gerektiği idi. 

Ancak Netanyahu yıllardır süren bu geleneği bozarak 2018 meşale töreninde yer almak istedi. Netanyahu’nun bu girişimi başta Kültür Bakanı Miri Regev olmak üzere birçok siyasi çevreden tepki aldı.