Yahudi kuruluş, Trump’ın seyahat yasağına destek çıktı

ABD Yahudi kuruluşlarından ZOA (Zionist Organization of America) müşteki sıfatı ile Anayasa Mahkemesi nezdinde açtığı dosyada Trump’ın seyahat yasağına destek çıktı.

Dünya
5 Nisan 2018 Perşembe

ZOA dava gerekçesinde Trump Hükümeti’nin bazı Arap ve çoğunluk halkı Müslüman olan  ülkelere koyduğu seyahat yasağının Müslümanlara karşı bir yasa olmadığını, teröre karşı bir tedbir olduğunu iddia etti.

Dolayısı ile seyahat yasağının inanç özgürlüğünü temel haklardan sayan Amerikan Anayasasına karşı bir durum oluşturmadığını savundu.

28 Şubat itibarı ile basınla paylaşılan açıklamada, ZOA Başkanı Morton Klein şu ifadelere yer verdi: “Boston, San Bernardino, Orlando, Manhattan’da  ve Avrupa’da meydana gelen tüm terör saldırıları göçmen asıllı kişiler tarafından yapılmıştır. Seyahat yasağı konan altı ülke birçok terör örgütünün yuvası haline gelmiş, adeta bir savaş bölgesi durumundadır. Buralarda yaşayan halkın bir bölümü de bu örgütlerin sempatizanıdır.  Dolayısı ile ABD Başkanı’nın seyahat yasağı kararnamesi, Amerikan vatandaşlarının en temel hakkı, güvenliklerini  korumaktan başka hiçbir gayesi olmayan bir girişimdir.”

Trump yönetiminin en son olarak altı ülkeye koyduğu seyahat yasağı geçtiğimiz aralık ayında yürürlüğe girdi. Karar hakkında Yüksek Mahkeme nezdinde hukuk savaşı devam ediyor.

İçlerinde ADL’nin de olduğu en az altı Yahudi kuruluşu  da yasağa karşı olarak Anayasa Mahkemesi nezdinde müdahil taraf oldu.