River Plate’in Müzesinde Holokost Sergisi

Arjantin’in en popüler futbol kulüplerinden biri olan River Plate, Holokost döneminde spor alanında yaşanmış trajedileri işleyen bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Spor
4 Nisan 2018 Çarşamba

‘Bir Oyun Değildi’ (No Fue un Juego) sergisi, geçtiğimiz hafta River Plate stadının içindeki kulüp müzesinde açıldı. Küratörler sergiyi 11 bölüme ayırdılar. 

Buenos Aires Shoah Müzesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen sergide paneller, takımların ve bireylerin hikâyelerini anlatıyor. Sergiyi, geçen ay farklı bir mekânda 25 bin ziyaretçi gezdi. 

Panellerden biri Emerico Hirschl ile alakalı. Hirschl, River Plate’in efsanevi teknik direktörüydü. Kendisi Macar asıllı bir Yahudi. 1930’larda River Plate ulusal ve uluslararası alanda birçok kupa kazandırmış bir isim. Hirschl aynı zamanda vizeleri olmayan Yahudi göçmenlere Arjantin hükümetinin baskılarına rağmen koruma ve barınak sağlamasıyla da biliniyor. Popülaritesini kullanarak sınır güvenliğinden sorumlu polislerin Yahudi göçmenlere geçiş izni vermelerini sağlamış.    

Kızı Gabriela Hirschl, JTA’ye yaptığı açıklamada Emerico’nun kurtardığı bu Yahudilerden birinin daha sonra Emerico’nun eşi ve nihayetinde annesi olduğunu belirtiyor.  

Panellerde Nazi zulmü altında ezilen Avrupa kulüplerinden de bahsediliyor. Bunlar arasında Almanya’dan Bayern Munüh ve Borussia Dortmund, Hollanda’dan Ajax ve Avusturya’dan Austria Wien var. Örneğin Bayern Münih’in Başkanı Kurt Landauer ve Teknik Direktörü Richard Kohn, Yahudi kimliklerinden ötürü istifa etmek zorunda bırakılmışlar. 

Bir başka hikâye de Ajax’ın yıldız oyuncusu Eddy Hammel ile alakalı. Hammel, 1943 yılında Auschwitz’e gönderilmeden önce kulübünün birçok başarısında payı bulunan önemli bir oyuncuymuş.  

Panel, aynı zamanda kulüplere karşı taraftan da bir bakış getirmeye çalışıyor. Örneğin, Hitler’in kanatları altına alınan Schalke 04, yüklü bir finansal ve siyasi destekle 1930’larda sayısız başarıya imza atmış. 

Başka bir panel, Nazilerin Terezin’de Kızıl Haç’ı toplama kamplarındaki yaşam konusunda kandırmak için kurdukları futbol liginden bahsediyor. Naziler, propaganda amacıyla maç programları ayarlayıp, izleyicileri toplayıp fotoğraflar çekmişlerdi. 

Sergi, 15 Mayıs tarihine kadar gezilebiliyor.