İsrail-Gazze arasında kanlı hafta sonu

İsrail ve Gazze arasında son yılların en büyük çatışması, geçtiğimiz hafta yaşandı. Sınır bölgesinde toplanan binlerce gösterici arasından sınırı aşmak ve bomba yerleştirmek istediği iddia edilen 17 Filistinli, İsrail güçlerinin karşılık vermesi sonucu öldü. Hamas ise göstericilerin masum olduğunu belirtti.

Dünya
4 Nisan 2018 Çarşamba

Cuma günü yaşanan olaylarda ilk etapta 15 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı pazartesi yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 17’ye yükseldiğini açıkladı. Bakanlık 747’si gerçek mermi olmak üzere 1400’ten fazla Filisitinli’nin de yaralandığını duyurdu.

Soruşturmaya geçit yok

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Ordu Radyosunda katıldığı söyleşide, İsrail’in ordusunun Gazze sınırında gerçekleşen ve 17 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalardaki tutumuyla ilgili açılabilecek herhangi uluslararası bir soruşturmaya katılmayı reddedeceğini açıkladı.

Olaylarla ilgili İsrail’in kendi içinde de soruşturma açmayacağını belirten Liberman, tam tersine orduyu 30 ile 40 bin arası Filistinlinin, Gazze ile İsrail’in güneyini ayıran güvenlik bariyerlerini aşarak ülkeye girişlerine engel oldukları için övdü.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherin ve bazı diğer liderler ile ölümler nedeniyle için bağımsız bir soruşturma açılmasını talep etmişlerdi. Liberman ise Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki yarım milyon kişinin ölümünü araştırmakla daha faydalı bir iş yapabileceğini belirtti.

‘Masum göstericiler’  iddiası

Filistinli liderler ve organizatörler tarafından ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ adı verilen ve altı hafta sürmesi planlanan etkinlik cuma günü başladı. Çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin masum Filistinli göstericiler oldukları iddia edildi. Bu iddiaları destekleyen ve aralarında sırtından vurulmuş bir göstericinin de fotoğrafı bulunan çeşitli fotoğraflar ve videolar sosyal medyada paylaşıldı.

Filistin tarafı ise İsrail’i orantısız güç kullanmakla suçladı. İsrail Ordusu sınıra tanklar ve keskin nişancılar konuşlandırırken, görgü tanıkları en az bir yerde göz yaşartıcı gaz atmak için insansız hava aracı kullanıldığını belirtti.

‘En az onu terörist’

İsrail ise öldürülenlerden en az onunun bilinen teröristler olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden Twitter’da ölenlerden on kişinin Hamas ve İslami Cihad’la bağlarını gösteren fotoğraflar paylaşıldı.

Netanyahu’nun Arapça Sözcüsü Ofir Gendelman da Hamas’ın ölenlerden birini sanatçı olarak nitelemesine tepki göstererek, Hamas’ın Twitter hesabında paylaştığı bu kişinin deniz kenarındaki fotoğrafının yanına, kişinin başı bantlı üniformalı ve silahlı bir fotoğrafını koyarak yine Twitter’da paylaştı. Gendelman fotoğrafın altına, “Hamas ölen bu kişinin sadece kumdan heykeller yapan bir sanatçı olduğunu iddia ediyor. Gerçek: Bu adamın işi İsrail’e terör tünelleri kazmak olan bir Hamas teröristidir. Hamas’ın söylediği hiçbir şeye inanmayın” notunu yazdı.

Öldürülenlerin pek çoğunun Hamas’ın elit terörist tugayı ile İslami Cihad üyesi ve silahlı olduklarını söyleyen Liberman yürüyüşün amacının İsrail’in egemenliğine zarar vermek olduğunu ekledi. Ordu tarafından yapılan açıklamada da, ölenlerden iki silahlı kişinin üzerlerinde patlayıcı maddeler ve düzenekler ele geçirildiği bildirildi.

Gösteriye katılan kişilerden yüzde doksanının Hamas tarafından katılımları için parayla tutulduklarını, sadece emirlere itaat ettiklerini ve aslen Gazze’de yaşayan kişilerin bu gösteriye katılmadıklarını söyleyen Liberman, asker ve nişancıların yapmaları gerekeni yaptıklarını bildirdi. Liberman, İsrail’in göstericileri, tel örgülere yaklaştıkları takdirde kendilerini tehlikeye atacakları konusunda uyardığını belirterek hiçbir ülkenin sınırlarının bu şekilde ihlal edilmesine izin vermeyeceğini de ekledi.

Hamas’a ‘silah bırak çağrısı’

Liberman Hamas’a İsrail ile barış yapma ve silah bırakması çağrısında bulundu. Karşılığında İsrail’in geçişleri tamamen açacağını ve Gazze’nin yeni bir Singapur gibi olması için ekonomik açıdan iyileştirmeye çalışacaklarını söyleyen Bakan, “Bizler kendimizi savunmayı planlıyoruz, gerisi onlara kalmış,” dedi.

Diğer yandan Filistinli haber ajansı Wafa’ya göre Filistin Yönetimi, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı işlediği suçları görüşmek üzere Arap Ligini acil toplantıya çağırdı. Wafa’ya Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin toplantı için baskı yaptıklarını bildirdi.

Papa Francis de Pazar günü ayin sonrası, meydandaki on binlerce kişiye hitaben Paskalya bayramı için yaptığı konuşmada, kutsal topraklarda barış çağrısında bulundu.