Netanyahu Afrikalı mülteciler anlaşmasını askıya aldı

2 Nisan itibarı ile İsrail’de yaşayan Afrikalı mültecilere geçici oturma müsaadesi verilmesi için BM ile yapılan anlaşma İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından iptal edildi.

Dünya
3 Nisan 2018 Salı

Netanyahu mültecilerin çoğunun yaşadığı güney Tel Aviv halkının temsilcileri ve göçmenleri destekleyen aktivistlerle yaptığı görüşme sonrası anlaşmayı askıya aldığını duyurdu.

Netanyahu açıklamasında şunları belirtti: ‘Anlaşmayı askıya almaya karar verdim. Tüm hukuki engellere ve uluslararası baskıya rağmen Afrikalı mültecileri sınır dışı etmek için gereken yolu bulacağız.’

Eğitim Bakanı Naftali Bennett de yaptığı açıklamada, Afrikalılara geçici oturma müsaadesi vermenin İsrail için iyi olmadığını belirterek, askıya almanın yeterli olmadığını, anlaşmanın tümü ile iptal edilmesi gerektiğini savundu.

İsrail Hükümeti ile BM Yüksek Komiserliği, İsrail’de yaşayan 16.250 Afrikalı sığınmacının Batı ülkelerine yerleştirilmesi için anlaşmıştı.  Kalan 18 bin sığınmacıya  ise İsrail geçici oturma izni verecekti.

Önümüzdeki beş yılda üç aşamada uygulanacak planla hükümetin daha evvel aldığı sınır dışı kararının da uygulanmasına gerek kalmayacaktı.

Hükümetin sınır dışı kararı daha evvel bazı sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile Yüksek Mahkeme’ye getirilmiş, İsrail’in en yüksek laik makamı hükümetin kararını bozmuştu.