Hahambaşı Rav Haleva: “Özgürlük ile disiplini birlikte kutluyoruz”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, kutlamakta olduğumuz Pesah Bayramı münasebetiyle, tüm toplumumuz için anlamlı bir mesaj yayınladı.

Toplum 0 yorum
2 Nisan 2018 Pazartesi

“Değerli Dindaşlarım,

Baharın müjdecisi ve özgürlük bayramı Pesah’ı, bu yıl Şabat’la birlikte kutluyoruz.

Böylece kutlama ve dualarımızda;

‘Maase Bereşit/Yaratım Eylemi’ ile ‘Yetsiyat Mitsrayim/Mısır’dan Çıkış’ olayını birlikte idrak etme fırsatını bulmuş oluyoruz.

‘Yetsiyat Mitsrayim’ olgusunun biz hepimiz için;

‘Meavdut Leherut Umişibud Ligula/Kölelikten Özgürlüğe Esaretten Kurtuluşa’ geçişi ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. 

Bu kurtuluşun hemen ertesinde atalarımıza armağan edilen Tora’da; ‘Şabat’ olgusunun, kutsal Tora disiplininin ekseni olarak nitelendirildiğini de hepimiz bilmekteyiz.

Böylece özgürlük ve disiplin birbirlerini tamamlayıp güçlendiren unsurlar olarak asırlar boyu yaşamımızı biçimlendirmiş bulunmaktadır.

Bu anlayıştan hareketle, bizleri sevdiklerimiz ve sevenlerimizle birlikte ‘Pesah Sederi’ etrafında bu iki kutlamayı bir arada sevinç ve neşe içinde gerçekleştirme imkânı veren Yüce Tanrıya sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz:

“Baruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigiyanu Lazeman Aze”

Değerli Dindaşlarım,

Bu bayramımızda Seder Sofrası etrafındayken okuduğumuz Pesah Agadası’nın temel amacı ‘Yetsiyat Mitsrayim’ olgusunu bizlere bir kez daha yaşatmak ve dinimizin ekseni niteliğindeki ‘Pesah’ın çocuklarımız ve genç nesillerimiz adına öğretici ve yol gösterici işlevinin kavranmasına ortam oluşturmaktır.

Bu nedenle ‘Agada’nın özenle okunması ve mümkün olduğunca açıklanarak yorumlanması büyük önem taşımaktadır.

“Veigadta Levinha... / Evlatlarına Anlatmalısın…”

Bizlerin asırlar boyunca olduğu gibi gelecekte de birlik ve bütünlük içinde kalabilmemizin, dinsel kültürümüz ve geleneklerimizin gelecek kuşaklara özenle aktarılmasına bağlı olduğuna bir kez daha dikkatinizi çekmek isterim.

Hiç şüphe yok ki cemaatimiz fertlerinin, toplumumuzun yarınlarını güvence altında tutma adına özverili çalışmalar yapan yöneticilerimize gerek maddi, gerekse manevi bakımdan destek vermeleri, hatta bunun da ötesinde yaratıcı fikirleriyle ışık tutmaları varlığımız adına büyük önem taşımaktadır. Değerli dindaşlarımın bu konuda gerekli çaba ve gayreti göstermelerini bekliyorum.

Bu düşünce ve duygularla hepinizi kutsal Tora’mızın tüm berahalarıyla bereketlendiriyor, daha nice uzun yıllarda nice güzel bayramları aileleriniz, yakınlarınız ve dostlarınızla birlikte sağlık, esenlik, neşe ve mutluluk içinde kutlamanızı diliyorum.

Şabat Şalom.

Hag Pesah Sameah.”

 

 

1 Yorum