Etiyopya’da Pesah

İsrail’e göç için onay bekleyen 9000 Etiyopyalı buğday başaklarından matza ( Hamursuz) üretiyor, kuru üzümden şarap yapıp Pesah bayram yemeğine hazırlanıyor.

Dünya
29 Mart 2018 Perşembe

Etiyopyalı kadınlar bayram için elleriyle yaklaşık 100 bin matza pişirdi. Gondor veya diğer adıyla Adi Sababa’da yapılacak Pesah yemeğine yaklaşık 4000 kişinin katılımı bekleniyor.

Etiyopyalı kadınlar Pesah öncesi hummalı bir çalışma içinde, buğdayları başaklarından ayırıyorlar, değirmende ezip un yapıyorlar ve açık alevlerde ekmek hamurunu mayalanmasına fırsat vermeden pişiriyor.

İsrail Devletinden bağımsız olarak, geçmişte olduğu gibi Etiyopya cemaatlerini İsrail’e getirmek için çalışan İsrailli sivil toplum kuruluşu SFEA’nın bildirdiğine göre, ay başında Knesset’ten geçen 2019 mali yılı bütçesi söz konusu göçü finanse edecek bir fon ayırmadı. Hükümet böyle bir bütçenin daha ileride çıkarılması için bakanlık düzeyinde toplantı yapılması kararı aldı, ancak toplantı için kesin tarih belirtilmedi.

Yahudi olduklarını iddia eden Etiyopya cemaatinin İsrail vatandaşlığına hakkı olup olmadığı da İsrail dini çevrelerinde tartışma konusu. Geçmişte İsrail binlerce Etiyopyalıyı uçaklarla getirterek vatandaşlık vermişti.

Etiyopya cemaati atalarının Yahudi kökenlerden geldiğini, ancak nesiller önce misyonerlerin etkisi ile Hristiyan dinine geçtiklerini iddia ediyor.

Yahudilik  prensiplerini yeniden kabul etmek isteyen cemaat, İsrail İltica Bakanlığı tarafından Yahudi olarak kabul ediliyor ve vatandaşlık almalarında sorun bulunmuyor.

Ancak geleneksel Yahudiliği felsefe edinmiş din adamları Etiyopyalıları Yahudi olarak kabul etmiyor. İsrail meclisi geçtiğimiz ağustos 9000 Etiyopyalıyı, 2020 yılına kadar İsrail’e getirmeyi planladığını belirtmişti.