Gazze’yi ‘gasp ettin’ şimdi geri ver!

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, perşembe günü yaptığı konuşmada, Hamas’a talebini yenileyerek, Hamas’dan - terörist grubun güvenlik güçlerinden başlayarak - tüm Gazze’nin kontrolünü Filistin Yönetimine vermelerini söyledi.

Dünya
28 Mart 2018 Çarşamba

Ramallah’ta, Bulgaristan Başkanı Rumen Radev ile yaptıkları ikili basın görüşmesinde Abbas, “Gazze Hamas tarafından gasp edilmiştir… Özellikle ve öncelikle güvenlik güçleri olmak üzere, ellerindeki her şeyi bir an önce Filistin ulusal uzlaşı hükümetine vermelidirler” dedi.

Abbas, El Fetih ile Hamas’ın, Filistin Yönetiminin Gazze’yi yönetme yetkisi konusunda anlaşmaya varmış olduklarını söyledi.  Abbas burada, Ekim 2017’de Kahire’de, Mısır’ın aracı olduğu ‘uzlaşma’ anlaşmasına gönderme yapıyordu. Abbas, Hamas’ın bu anlaşmaya bağlı kalmadığını belirtti.

Hamas’ın, Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah’ın Gazze’deki konvoyuna yapılan başarısız bombalı saldırıdan sorumlu olduğunu sandıkları militanını öldürdüğünü duyurduktan hemen sonra, Abbas bu yorumları yaptı.  Filistin Yönetimi ise Hamas’ı sorumlu tutu; Abbas ayrıca Gazze’ye yeni yaptırımlar getireceğini ve Hamas’a yapılan tüm yardım ödemelerini durduracağını açıkladı; ‘Gazze’nin tüm sorumluluğunu üstüne almak durumunda kalıp, Mısır desteğinin alınmamış olmasının sonuçlarına da katlanacağını’ söyledi.

Çarşamba günü bir Hamas güvenlik kaynağı, soruşturmacıların, ikisinin Filistin Yönetimi istihbaratından olan üç kişiyi tutuklayıp sorguya çektiklerini söyledi; bu insanların, Filistin Yönetimi İstihbarat Başkanı Majis Faraj’ın da hedeflendiği 13 Mart saldırısını gerçekleştirmiş olduklarından şüphe duyduklarını belirttiler. Bir başka güvenlik kaynağı da, altı kişinin hafif yaralandığı bu saldırıyı, radikal Salafist Müslümanlarının gerçekleştirdiğini tahmin ettiğini söyledi.