Türk Yahudilerinden kısa kısa...

Toplum
28 Mart 2018 Çarşamba

Ortaköy Etz Ahayim’de coşkulu Şabat

Pardes öğrencileri, Galgalim, Tel Aviv Üniversitesi ve Şemeş Karmiel Dans Grupları Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda coşku dolu bir Şabat gerçekleştirdi.

 23Mart gecesi Şabat yemeği için sinagogu ziyaret eden grup, 24 Mart sabahı tefila ve devamındaki Seuda boyunca yahidlerle bütünleşmenin coşkusunu yaşadılar.

Cuma aksamı gençlerle birlikte Şabat yemeğinden önce kabalat Şabat duası yapıldı. Bu Şabat gecesinin en büyük farkı Şemeş Karmiel için İstanbul’da bulunan Galgalim ve Tel Aviv Üniversitesi dans gruplarının da olmasıydı. Şarkılarla, danslarla gerçekleşen duadaki coşku ve enerji görülmeye değerdi. Bu coşkulu dakikalardan sonra yemeğe geçildi. Cina Alkaş tarafından organize edilen, genç yaşta kaybettikleri oğlu Alp Alkaş’ın anısına verilen yemekte Pardes öğrencileri bu hafta okunan peraşa ile ilgili eğitici bilgiler verdi. Söylenen Şabat şarkıları ile tüm davetliler ile birlikte danslar edildi.

Konuk dans grupları Türkiye’de bulunmanın verdiği duyguları paylaşarak geceyi organize eden Cina Alkaş’a, ailesine ve Rav Naftali Haleva’ya teşekkür etti. Sinagogun Haham Akaali Rav Naftali Haleva yaşanan bu Şabat coşkusunu cennetin tadına benzetti. Nitekim Midraşa göre İsraeloğulları Tanrı’ya cennetin tarifini sorarlar. Tanrı da cevap olarak Şabat’ın enerjisi ruhu cennetin tadına eş değer olduğunu belirtir.

Birlikte geçirilen Şabat gecesi ertesinde, Pardes öğrencileri cumartesi sabahı bir kez daha Etz Ahayim Sinagogunda yahidlerle buluştu. Rav Tsevi Hirshfield liderliğinde Rav Levi Cooper’ın öğrencilerinden oluşan on kişilik bir grup tefila boyunca birlikte söylenen dualarla yahidlerle bir bütün olmanın coşkusunu yaşadılar.

ilham verici konuşmalar

Penny Joel, Zvi Hirschfield, Anya Morgulis, Nate Swetlitz, Gavi Kornsgold, Joshua Hooper, Kezia Valyi, Benji Elson, Dolph Reichenbach, Maxim Delchev’den oluşan grup tefila sonrasında yaptıkları renkli konuşmalarla günün anlam ve önemini pekiştirdiler.

Maxim Delchev konuşmasında gündelik konuşmalarımızda kullandığımız ‘lütfen’, ‘teşekkür ederim’ ve ‘üzgünüm/ özür dilerim’ cümlelerinin kurduğumuz iletişime sağladığı fayda değerin altını çizerken, haftanın peraşası Tsav ile bağlantı kurarak kurban kesmenin dilenen özrün ve edilen şükrün bir ifadesi olarak görülmesinin gerekliliğine değindi. Kezia Valyi ise konuşmasında yaklaşan Pesah Bayramı’ndan önce evde yapılması gerekli temizliğin ayrıntılarından söz etti. Bireyin bizzat ele alacağı temizliğin manevi boyutuna dikkat çeken Kezia, konuşmasının sonunda uzun süre alkışlandı. Penny Joel de konuşmasında Pesah’a atıfta bulunarak masada içilen 4 kadeh şarabın temsil ettiği 4 çocuğun her birimizin içindeki farklı kişiliklere ayna olduğunu anlattı. Gavi Kornsgold ise konuşmasında farklı nesillerin birlikteliğinin başarıya ulaşma yolunda sağladığı katkının altını çizdi. Konuşmaların ardından söz alan Rav Nafi Haleva ise konuşmasında verilen tüm mesajları tekrar ederek yaklaşmakta olan Pesah Bayramı’nı kutlayan birlik ve bütünlük mesajı verdi.

Tefiladan sonra öğle yemeği için Leyla-Rav Nafi Haleva’nın evlerine misafir olan grup, yemek sonrası hep birlikte söylenen şarkılarla ve birlikte edilen danslarla Şabat’ın coşkusunu zirvede yaşadı ve yaşattı. Duygu dolu anlara, çocukların seslendirdiği neşe dolu şarkılar eşlik etti. Bir bayram kutlaması havasında yaşanan saatlerin nasıl geçtiğini anlayamadan günün sonuna gelindiğinde misafirler evden ayrılma anının geldiğini fark ettiler. 

 

Minix’liler ödüllerle döndü

Suadiye Minix Anaokulu öğrencilerinden Leo Pişkin ve Chaya Porush, 25 Mart günü Özel Atacan Okullarında gerçekleşen ‘18. Geleneksel Öykü Anlatı ve Canlandırma’ yarışmasına katıldılar. Öğretmenleri Leyla Güntaş önderliğinde öğrenciler Pedagog Ayşen Oy’un ‘Dostluk Engel Tanımaz’ adlı öyküsünü canlandırdılar.

26 öğrenci arasından Leo Pişkin ‘Özgün Öykü Anlatma ve Mimik Kullanımı’ dalında birinciliği aldı. Genel klasmanda ise okul olarak Minix Anaokulu üçüncülüğe layık görüldü. Çok heyecanlı olan Minix’liler davranışlarının özgünlüğü ile de büyük takdir gördü. Değerlendirme Kurulu üyesi, tiyatro oyuncusu Gürkan Tavukçuoğlu yaptığı konuşmada, “Bugün Leo hiçbir aksesuar kullanmadan, sadelik içinde mimikleri ile çok güzel bir öykü canlandırdı. Önemli olan hiçbir sese ya da dıştan gelen uyaranlara önem vermeden öyküsünü aynı heyecanla tamamlamasıydı. Ama çok önemli bir detayı atlayamayacağım. Arkadaşı Chaya onu öyle güzel yönlendirdi öyle güzel öyküyü tamamlamasına destek verdi ki ekip çalışmasının en güzel örneklerini bugün sundular” diye alkışlarla sözlerini tamamladı. 

 

Hayırsever Rafael Torel ölümünün ikinci yılında anıldı

2016 yılında 101 yaşında kaybettiğimiz, cemaatin her alanında yaptığı yardımlarla tanınan, ufkunun genişliği kadar yüreği de geniş olan hayırsever insan Rafael Torel’in ikinci sene duası 27 Mart Salı günü Or Yom’da gerçekleşti.

Duaya, Neve Şalom Sefarad Sinagogları Vakfı Başkanı Daryo Katalan’ın vakıf adına yaptığı davetiyle Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarımızın idarecileri, ravlar ve toplum üyeleri katıldı.

Or Yom Huzurevi midraşında yapılan törende Rav İzak Peres, merhum Torel ve onun yardımseverlik anlayışı hakkında bir konuşma yaptı. Ardından dualarla meldadosu yapıldı. Anma töreninden sonra Or Yom Başkanı Moiz Romano katılımcıları seuda masasında ağırladı. Rafael Torel hakkında yapılan sohbetlerin ardından tören sona erdi.

 

Or Yom’lular sporla gülümsediler

 

Gönüllülerin yardımları ve bağışseverlerin destekleriyle gerçekleştirdikleri geziler sayesinde pansiyonerlerinin keyifli birkaç saat geçirmelerini sağlayan Or Yom, geçtiğimiz hafta Vadi İstanbul’daydı. Pansiyonerler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürlüğü tarafından Yaşlılar Haftası kapsamında huzurevleri arasında düzenlenen ‘Sporla gülümse’ turnuvasına davet edildi. Tavla, bilgi yarışması, langırt ve masa tenisi dalında kurumlarını başarı ile temsil etmenin gururunu yaşadılar.

Elişi faaliyetinde ise pansiyonerler nisan ayında yapılması planlanan sergi için renkli keçeler ve çeşitli aksesuarlarla broşlar yaptılar.

 

Yosi Kohen Kutucu’dan büyük başarı:   Eli olmayanlar için ‘mouse’ geliştirildi

Kanada British Colombia Üniversitesinde okuyan Türk genci Yosi Kohen Kutucu katıldığı mühendislik yarışmasında geliştirdiği bilgisayar faresi ile ikinci oldu. Kutucu, çeşitli nedenlerden dolayı ellerini kullanamayan, elleri ve parmakları olmayan kişilerin bilgisayar  kullanabilmeleri için bir aparat tasarladı. Mouse üzerine kolayca monte edilebilen bu ürün, engelli bireylerin kolaylıkla bilgisayar kullanabilmesini sağlayacak.

İstanbul Ulus Musevi Lisesi mezunu Kutucu daha evvel de katıldığı bilim ve tasarım yarışmalarında ödüller almış, Kanserli Çocuklar Umut Vakfı’na kendi yaptığı bilgisayarları bağışlamıştı.

Yosi Kohen Kutucu, 2015 yılında havadaki radyo frekans enerjisi ve güneş gibi kaynaklarını kullanarak kendisini şarj edebilen bir pil geliştirerek ‘Elektromanyetik Radyasyon Avcısı’ isimli proje ile Intel-Isef proje yarışmasında ülkemizi başarı ile temsil etmiş, aynı proje ile Başakşehir Living Lab’ın düzenlediği İcat Yarışmasında Türkiye ikincisi olmuştu.

 

Golden Age, bayramı Caddebostan’da kutladı

Purim Bayramı, Golden Age ailesini 20 Mart Salı günü Caddebostan Sinagogunda bir araya getirdi. Golden Ageliler bayramı büyük bir aile olarak kutlamanın keyfini yaşadı.

Gelen misafirler, Golden Age Başkanı Sara Hazak ve arkadaşlarıyla birlikte, sunulan lezzetli ikramları, hep birlikte sohbet ederek yedi. Ardından misafirler, Donna Kasuto’nun interaktif konuşmasını dinledi. Daina Gabay, Meri Chaban ve Murat Eskinazi’nin hazırladığı skeçler de beğeniyle izlendi. Meri Chaban ve Murat Eskinazi’nin seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılar, hep birlikte coşkuyla söylendi.

Programın ardından Golden Age Başkanı Sara Hazak, gösterdiklseri ilgi ve yardımlarından dolayı Kadıköy Cemaati Başkanı ve Yönetim Kurulu arkadaşlarına, hazırlamış oldukları eğlence programından dolayı da Donna Kasuto ve arkadaşlarına teşekkür ederek, nice güzel günler yaşama dileklerini belirtti.

 

Minik Erim aramıza katıldı

Or Ahayim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar – Meri Abuaf’ın torunları, Brenda – Emre Dilber’in oğulları Erim, 24 Mart günü dünyaya geldi. Minik Erim’e uzun bir yaşam diler, Abuaf ve Dilber Ailelerini kutlarız. 

Şaar Aşamayim’de Tora sohbetleri

26 Mart gecesi Şaar Aşamayim Sinagogu, Tora sohbetleri çerçevesinde misafir konuşmacı olarak Rav Mendy Chitrik’i ağırladı.

Rav Chitrik, geçtiğimiz günlerde elim bir uçak kazasında kaybettiğimiz Jasmin Baruh Siloni ve Liana Kalma  Hananel anısına “Pesah” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Rav Mendy Chitrik zaman zaman esprileri zaman zaman da duygusal öyküleriyle bezediği konuşmasında aile birliği, evin barışı, evlilikler, çocuklar ve daha birçok konuya Pesah çerçevesinde değindi.

Sunumun konusunda söz alan Rav İsak Alaluf bu gecenin gerçekleşmesi için emeği geçen herkese ve sunumu yapan Rav Mendy Chitrik’e teşekkürlerini sundu. Rav Alaluf benzer sohbetlerin devamının da geleceğini sözlerine ekleyerek iyi bir bayram dileği ile etkinliği tamamladı.  

Şaar Aşamayim, 25 Mart Pazar günü de, 23 çocuğun katılımıyla cıvıl cıvıl bir  Pesah partisine ev sahipliği yaptı. Katılımcılar için sürprizlerle dolu olan partide; oyun, eğlence, yemek ve çıkışta sürpriz hediyeler, çocukları mutlu edecek şekilde tasarlandı.

Şaar Aşamayim, farklı konseptlerle gerçekleştirdiği faaliyetlerine devam edecek. 

Haleva Ailesinin mutlu günü

Hahambaşı Rav İsak Haleva ile Recina Haleva’nın torunları, UÖMO İbranice Öğretmeni Yosef Haleva ile Mari Haleva’nın oğulları Yoel’in tefillin töreni 12 Mart günü Kudüs’te gerçekleşti. Ailenin onuncu erkeğinin de tefilin takmasını “Aile içinde minyan tamamlandı” sözleriyle aktaran Haleva ailesini kutlar, Yoel’e sağlıklı ve başarılı bir yaşam dileriz.  

İzzet Keribar’a ‘Sanata Işık Tutanlar’ ödülü

FMV Işık Okulları, dokuzuncusunu gerçekleştirdiği ‘Spora, Sanata ve Tasarıma Işık Tutanlar’ ödülü kapsamında, fotoğraf dalında bu yıl Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar’ı ödüle layık gördü.

Eğitime 1885 yılında Selanik’te başlayan FMV Işık Okulları, Türkiye’nin prestijli ödüllerinden biri haline gelen ‘Spora, Sanata ve Tasarıma Işık Tutanlar’ ödülleri bu yıl dokuzuncu kez sahiplerine kavuşacak.

Fotoğraf dalında ödüle, mesleğine olan sevgi ve saygısı, duruşu ve ürettikleri ile gençlere örnek kişiliği nedeniyle, İzzet Keribar layık görüldü. Keribar ödülünü, 3 Nisan’da düzenlenecek tören ile alacak.