İsrailli doktorlar Etiyopya’da hayat kurtarıyor

Kudüs’ün en büyük tıp merkezi Hadassah Hastanesinden bir grup cerrah ve doktor Etiyopya’da omurga bozuklukları olan çocuk ve gençleri ameliyat ediyor hayat kurtarıyor.

Dünya
27 Mart 2018 Salı

Büyüme çağındaki omurilik çarpıklıkları büyüdükçe hayati organlara baskı yaparak felce ve sonrasında ölüme sebebiyet veriyor.  

Bir hafta için mart ayında  Etiyopya’ya giden sekiz doktor, bir fizyoterapist ve iki hemşire, 18 yaşının altındaki hastalara bazıları sekiz saati bulan  bir dizi kompleks ameliyat yaptı.

Dr Allon Moses liderliğindeki ekip, ameliyatlar dışında çalıştıkları Etiyopya Ayder Hastanesinin doktorlarını da eğitti. İsrailli tıbbı cihaz üreticisi Medtronic de doktorların kullandığı cihazların kullanımı ile ilgili bilgi verdi ve  ameliyatlar için gerekli tıbbi ekipmanı hastaneye hediye etti.

Moses, JTA yayın kuruluşuna şunları belirtti: “Amerika ve İsrail’de elimizin altında olan onlarca imkanın hiçbiri burada yok. Küçük bir müdahale ile insanların hayatlarında müthiş bir değişiklik yaptık. Bu görevi başarmaktan son derece mutluyum.

İsrail’in Hadassah Hastanesi, Etiyopya’nın yılda 8 milyon hastaya bakan ve bir tane bile omurga cerrahı olmayan Ayder Hastanesini beş yıldır kardeş hastane ilan etti.

İsrailli birçok doktor adayı Mekelle şehrinde bulunan hastanede stajını yaparken, hastanenin doktorları da Hadassah’ya gelerek eğitim alıyorlar.