Suudi Prens ile Jared Kushner’in dostluğu

The Intercept yayın kuruluşu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet Bin Salman’ın Başkan Donald Trump’ın Yahudi asıllı damadı Jared Kushner ile çok sıkı dostluğu olduğunu iddia etti.

Dünya
23 Mart 2018 Cuma

The Intercept’in adı saklı bir Beyaz Saray yetkilisinden öğrendiğine göre, Veliaht Prens Bin Salman  dosta düşmana mesaj göndermek için Kushner’in aracılığını seçiyor. 

Kushner ile Veliaht Prens Bin Salman en son geçtiğimiz ekim sonunda Riyad’da bir araya  gelmişti.  Toplantının ardından dikkat çekici bir şekilde Veliaht Prens’in emri ile yolsuzluğa bulaşmış onlarca iş adamı ve prens tutuklanmıştı. Bin Salman söz konusu operasyona Temizlik Harekatı adını takmıştı.  

The Intercept’in iddiasına göre, Kushner, Riyad  toplantısında, ABD istihbaratının saraya bağlı olmayan kişiler hakkında topladığı kanıt ve bilgileri  Prens ile paylaşmış. Ancak Kushner’in bu bilgileri paylaşma yetkisi Trump tarafından onaylanmamış. Yayın kuruluşu, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’ın Kushner’in akreditesini kısıtladığını bunun sebebinin de Kushner’in izinsiz paylaştığı bilgiler olduğunu iddia ediyor.   

Dahası The Intercept, Veliaht Prens Muhammet’in diğer Arap liderler ile yaptığı toplantılarda açıkça Kushner ile sıkı dostluğunu ima ediyor,  dosta düşmana bir anlamda  mesaj gönderiyor.  Gazeteye göre, Yahudi asıllı Damat Kushner, Suudi Veliaht Prens Bin Salman ve BAE Veliahtı Muhamett Bin Ziyad sık sık birbirleri ile direk olarak WhatsApp mesajları ile haberleşiyor.   

Dolayısı ile Suudi Tahtının Veliahdının, Arap liderler ile yaptığı toplantılarda “Kushner benim cebimde” şeklinde ifadelerde bulunması gerçek dışı bir olay değil.