İsrail Facebook’tan çalınan kişisel bilgiler için soruşturma açtı

İsrail Adalet Bakanlığı sosyal medya devi Facebook’tan İsrail vatandaşlarının da kişisel bilgilerinin çalınmış olabileceğini belirterek soruşturma açtı.

Dünya
23 Mart 2018 Cuma

Trump Seçim Kampanyası tarafından tutulan veri araştırma şirketi Cambridge Analyticics, Facebook’un programcılara dışarıdan yazılım geliştirmek için  verdiği avantajları ve sistem açıklarını kullanarak yaklaşık 50 milyon kişinin özel bilgilerine ulaştı.

Bakanlığın  Özel Hayatın Korunması Departmanı, Cambridge Analytics’in kanunsuz eyleminin İsrail vatandaşlarına ve yasalarına karşı bir durum teşkil edip etmediğini araştıracak. İsrail yasalarına göre kişisel bilgiler ancak şahsın rızası ile paylaşıla bilinir. 

 Ancak sosyal medya uzmanlarının belirttiği diğer bir sorun da Facebook gizlilik ayarlarının son derece karmaşık olduğu ve kullanıcıları pek çok durumda şaşırttığı.

Facebook Genel Müdürü Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde CNN’e verdiği söyleşide, hatalarını kabul etti ve Facebook’un böylesi bir skandala karışması dolayısı ile özür diledi. Zuckerberg tüm zayıf noktaların ve dışarıdan program geliştiren kişilere sunulan avantajların yeniden gözden geçirileceğini de ifade etti. 

Skandalın patlaması ile Facebook’un hisseleri borsada değer kaybederken, Amerikalı ve İngiliz birçok milletvekili Zuckerberg’in kurulacak komisyonlara ifade vermesini istedi.