Neve Şalom´un mimarlarından Bernardo Motola

Neve Şalom Sinagogu iki genç mimarımızın eseridir: Elio Ventura ve Bernardo Motola.

Naim GÜLERYÜZ Kavram
21 Mart 2018 Çarşamba

Elio Ventura 1 Mart 2017 tarihli ‘damla’mızın konusu olmuştu. Bugün, yaşamıyla ilgili bilgilere ancak ulaşabildiğimiz Bernardo’yu veya sevenlerinin deyimiyle Nardo’yu tanıtmak ve anmak isterim.

Ester ve Baruh Motola’nın beş erkek çocuğunun en genci olan Bernardo 14 Temmuz 1922’de İstanbul’da doğdu. Orta eğitimini tamamladığı Saint Michel Lisesinden sonra Güzel Sanatlar Akademisinden 1948’de mezun olarak mimar olarak mesleğine başladı.

1950 yılında, o zamanki ortağı Elio Ventura ile birlikte Neve Şalom Sinagogunun inşaatını üstlendiler: projesini çizdi, inşaat tamamlanıncaya kadar en ufak ayrıntılarıyla ilgilendi. Proje ulusal ve uluslararası takdir kazandı. 

Kariyerine devamla Galata, Şişli, Nişantaşı, Suadiye, Burgazada ve Büyükada’da değişik iş yeri, apartman, villa ve rezidansın mimari projelerini çizdi, yapımlarını gerçekleştirdi. 

1958’de Kanada’ya göç ederek Montreal’e yerleşti ve mesleğini orada sürdürdü. Quebec’te imzasını taşıyan birçok eser arasında Longueuil Kilisesi özellikle kayda değer.

‘Nardo’ 19 Mayıs 1968’de, dul bir hanım olan İzmir kökenli Madeleine ile evlendi; eşinin ilk evliliğinden üç çocuğunu (Reyan, Roxanne ve Leon) sahiplenerek onlar için ‘gerçek bir baba’ oldu. 

Nardo’yu oğlu Leon, 80. doğum günü hediyesi olarak hazırladığı CD’de şöyle tanımlıyordu: “En büyük başarısı kariyerinin de ötesinde kişisel bir olgudur. Değeri katlarla veya tuğla ve harçla değil, on yıllar boyunca yaptığı ve sürdürdüğü pek çok arkadaşlıkla, bilgeliği, cömert ruh hali ve en önemlisi ailesinin sonsuz sevgi ve hayranlığıyla ölçülür.” 

Gençlik günlerinden kalma denizcilik sevgisi dışında Bernardo sanatçı ruhlu bir kişiliğe sahipti. Gençliğinde akrilik ve yağlı boya resim yapan Bernardo Kanada’da fotoğrafçılığını ve yaşamının son on yılında sulu boya resmini geliştirdi. 

Kızı Roxanne’in deyimiyle “ideal bir mimar, sanatçı, eş ve baba” olan Nardo’nun yaşam felsefesi ilkelerinden biri “haftada bir gün, ayda bir hafta, yılda bir ay tatil”di.

Bernardo Motola 14 Mayıs 2003 tarihinde yaşamını yitirdi. (Maddy, Roxanne ve Leon’a sonsuz teşekkürlerimle)