Filistin doğumlu vekil Berlin’in yıkılan sinagogu için çalışıyor

Batı Şeria doğumlu Filistin asıllı Raed Saleh, Berlin yerel meclisinde senatör. Saleh’in bugünlerde şehrin Yahudi cemaati ile ilgili yeni bir projesi var; savaş sırasında yıkılmış tarihi Fraenkelufer Sinagogunu orijinaline sadık kalarak yeniden inşa etmek.

Dünya
20 Mart 2018 Salı

Senatör Saleh, soğuk bir mart sabahı sinagogun kullanılmaz hale gelen şu anki binasının önünde yeni projenin çizimleri ile poz vererek, 1938’de Kristal Gecede yıkılan sinagogu yeniden inşa edeceklerini basına duyurdu.

Berlin Yahudi Cemeaati Başkanı Gideon Joffe ile birlikte hareket eden Saleh, sinagogun yeniden yapılmasına verdikleri desteğin iki sebebi olduğunu belirtti; son zamanlarda ortaya çıkan antisemitizme ve Müslüman düşmanlığı dahil her tür harekete bir tepki vermek ve tarihi korumak.

Beş yaşında Almanya’ya iltica etmiş olan Saleh sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Almanya ve Avrupa’da Yahudi kültürü geçmişini korumak istiyorsak, sadece konuşmak yetmez; insan elini taşın altına da koymalı.”

Demokrat görüşlü Saleh’in eski sinagogu yeniden topluma kazandırma projesi Yahudi Cemaati Başkanı Joffe’yi başta şoke etmiş.

Joffe, duygularını basına şöyle açıkladı: “Filistin kökenli bir senatörün Yahudi cemaatine böyle bir konuda destek olması inanılır gibi değil. Bu  hikaye geleceğe her zaman umutla bakmamız için  önemli bir işaret.”