İngiltere Rus diplomatları sınır dışı ediyor

İngiltere-Rusya arasında savaştan bu yana en büyük gerilim yaşanıyor.

Dünya
15 Mart 2018 Perşembe

İngiltere’de emekli bir ajanın ve kızının kimyasal silahla suikast girişiminin arkasında Rusya ihtimali çıkması iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in mecliste yaptığı sert açıklamanın ardından İngiliz hükümeti 23 Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etti.  23 Rus diplomatın sınır dışı talebi uluslararası basın tarafından savaştan bu yana en büyük gerilim olarak nitelendirildi.  Başbakan Theresa May konuşmasında diplomatlara İngiliz toprağını terk etmek için bir hafta süre verdi.

İngiltere daha evvel Rus Büyükelçisini çağırmış ve İngiltere’nin küçük şehirlerinden birine Rus yapısı kimyasal silahın nasıl ulaştığı hakkında açıklama istemişti.  Rusya tüm suçlamaları reddetti ve diplomatların sınır dışı edilmesini uygunsuz olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyinde konuşan İngiltere temsilcisi, Rusya’nın savaşta bile kullanılması yasak olan bir kimyasal silahı İngiltere’nin en sakin şehirlerinden Salisbury’de kullanmakatan çekinmediğini belirtti.

İngiliz Dışişleri,  ayrıca bu sene Rusya’da yapılacak FIFA Futbol Turnuvasına da Kraliyet Ailesinin katılmayacağını açıkladı.