İngiltere ile Rusya arasında soğuk savaş rüzgarları

İngiltere’de emekli bir casusa yönelik yapılan suikast girişimi sonrası yapılan araştırmada olayın arkasında Rusya’nın olma olasılığı ikili ilişkileri gerdi. İngiltere, Rus Büyükelçisini başbakanlığa çağırdı ve Rusya’ya gönderdiği notada bir hafta içinde bir açıklama beklediğini belirtti.

Dünya
13 Mart 2018 Salı

İngiltere’nin Salisbury şehrine çift taraflı Rus eski ajanı Sergei Skripal ve kızını  zehirleyen maddenin soğuk savaş yıllarından kalma çok tehlikeli bir kimyasal olduğu belirlendi.

Kimyasal madde tüm kimyasal silahlar gibi organizmaların sinir sistemlerini felce uğratarak ölüme neden oluyor.  Sergei Skripal ve kızı bir pizza restoranında yemek yedikten sonra bir parkta baygın olarak bulunmuşlardı. Kurbanlar hastanede tedavi altında.

Olayın ortaya çıkması sonrası Salisbury şehrinde alarm verildi ve Kraliyet Ordusundan yardım istendi. CNN’in haberine göre bölgeye yüzlerce askeri personel sevk edilerek, iki kurbanın etrafındaki tüm alanlar test edildi.

İngiliz Ordusu Nükleer ve Kimyasal Silahlar Departmanı yetkilileri halen tüm bölgeyi inceliyor ve kurbanlarla aynı lokantada olan herkese saldırı günü giydikleri  tüm eşyalarını atmasını veya yıkamasını tavsiye ediyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May mecliste yaptığı konuşmada olaydan Rusya’yı sorumlu tuttu. May, “Suikast girişiminin arkasında arkasında Rusya’nın olması muhtemel” dedi. Ancak  May ekledi, “Girişim Rus devleti içinde kontrol dışı bir odaktan da kaynaklanmış olabilir.”

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da açıklamasında Rusya’yı kınadı ve sorumsuz davranmakla suçladı.