‘Çanakkale Savaşı - 1.Dünya Savaşı ve Osmanlı Yahudileri’ sergisi Çanakkale’de açıldı

Toplum 0 yorum
7 Mart 2018 Çarşamba

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinin düzenlediği, ‘Çanakkale Savaşı - 1.Dünya Savaşı ve Osmanlı Yahudileri’ başlıklı gezici sergi, 15 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında Çanakkale Mekor Hayim Sinagogunda ziyarete açıldı. Sergi, altıncı durağında, Çanakkale Zaferi yıldönümü etkinleri kapsamında Çanakkale’de olacak.

Toplam 66 eserin yer aldığı sergideki görsel materyal ve öyküler, bu coğrafyalarda yaşayanların katkılarıyla oluşturuldu. Beş ana bölümden oluşan serginin yolculuğu, 1893 yılında Sultan 2. Abdülhamid’e gönderilen dilekçe ile Yahudilerin de askere alınması talebiyle başlıyor; Sarıkamış’tan Çanakkale’ye, Galiçya’ya kadar her cephede kendi vatanları uğruna hayatlarını feda edişleriyle son buluyor.

Osmanlı ordusunda, özellikle Çanakkale Cephesinde hayatını kaybeden 558 gayrimüslim asker olduğu biliniyor. Çanakkale Savaşlarının anlatımlarında Osmanlı Yahudileri göz ardı edilseler de vatanı için savaşmış ve can vermiş Yahudiler, sergimizde olduğu kadar, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Mithat Atabay’ın yıllardır devam eden çalışmalarında da açık bir şekilde yer alıyor.

2 Yorum