1946 ABD Raporu: “Polonyalılar en az Almanlar kadar Yahudilere eziyet etti”

Polonya’da, ‘Polonya devleti ve bazı Polonyalıların Holokost’taki rolünü inkar eden kanunun yürürlüğe girmesi sonrası uluslararası Yahudi basınında tepkiler devem ediyor.

Dünya
2 Mart 2018 Cuma

Son olarak The Times Of Israel yayın kuruluşu, ABD hükümetinin Avrupa’da savaş sonrası suçları araştıran 1946 tarihli raporundan bilgileri yayınladı.  

Zamanında gizli olan ancak bugün kamuya açık olan 15 Mayıs 1946 tarihli raporda:  “Bulunan kanıtların gösterdiğine göre, Polonyalılar da en az Almanlar kadar Yahudilere eziyet etmiştir” ifadesi geçiyor.  Polonya’da Holokost’ta Polonya’nın rolünü inkar eden kanunun yürürlüğe girdiği gün Simon Wiesenthal Center da söz konusu raporun bir kopyasını dünyanın sayılı haber ajanslarına geçti.  Raporda sadece savaş sırasında işlenmiş suçlar yok. Rapora göre Polonya’da antisemitizm Holokost sonrası da devam etmiş ve savaştan evvel çıkarılan bir çok yasa da Yahudileri hedef almış.  Rapor, savaş zamanı Polonya hükümetinin de savaş suçlarına bizzat iştirak ettiği sonucuna varıyor. 

1983 yılında ilk olarak gizli statüsünden çıkarılan rapor, Polonya’da antisemitizmin her zaman politikacılar tarafından kullanılan bir araç olduğunu, hatta muhalefetin çıkarları uğruna toplumdaki var olan  Yahudi nefret suçunu daha da ateşlediğini de yazıyor.