Prens William’dan İsrail’e tarihi ziyaret

İngiliz tahtının varisi Prens William 2018 yılı baharında İsrail ve Filistin bölgesine tarihi ilk resmi ziyaretini yapacak.

Dünya
1 Mart 2018 Perşembe

Ziyaret haberi İsrail’de memnuniyetle karşılandı. İbranice basın ziyaret ile ilgili olarak ‘Filistin Yönetimi’ terimini kullanırken, İngiliz Kraliyet Sözcülüğü yazılı açıklamasında ‘İşgal altındaki Filistin toprakları’ ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Cambridge Dükü olan William’ın İsrail ziyareti Majesteleri Hükümeti’nin bir isteği olarak gerçekleşiyor.  Tam tarihi daha belirlenmeyen ziyarette Prens William’a eşi Cambridge Düşesi Catherine eşlik etmeyecek.

William’ın babası Galler Prensi Charles, 2016 yılında İsrail Eski Devlet Başkanı Şimon Peres’in cenazesi için İsrail’e geldiğinde, basından gizli olarak Kudüs’te bulunan büyükannesinin mezarını ziyaret etmişti. Ancak mezar ziyareti ne İsrail basınında ne de İngiliz Sarayı’nın resmi yayın organlarında yer almamıştı.

Bunun sebebi şimdiye kadar olan İngiliz politikasının İsrail’e resmi ziyaret yapmaktan kaçınmayı öngören duruşu idi. Zamanında İngiltere’nin yönetiminde olan toprakların hassas durumu Londra’nın söz konusu duruşunun arkasındaki baş nedendi. Diğer bir hassas konu ise mezarın İsrail’in 1967’deki savaştan sonra topraklarına kattığı  Kudüs’ün doğusundaki  Zeytin Tepesinde olması ve Londra’nın bu bölgeyi İsrail olarak tanımaması idi.

Prens William’ın, İsrail’in 70. kuruluş yılında; 2018’de yapacağı ziyaret bu nedenle  tarihi ve bir ilk.