Filistinliler ve Avrupa 1967 sınırları için ABD’ye baskı yapıyor

İsrail basının bildirdiğine göre, Avrupa ülkeleri Filistinliler adına, Trump’a 1967 sınırlarını içeren bir barış planı sunması için baskı yapıyor.

Dünya
1 Mart 2018 Perşembe

Ancak diplomatik çevreler Avrupalıların istediği gibi; 1967 sınırlarını içeren tamamen bağımsız iki devletli bir Amerikan planının ortaya çıkmasının düşük ihtimal olduğunu belirtiyor.

Basına yansıyan muhtemel  ABD barış planı Kudüs’ün doğusunu Filistin’in başkenti olarak tanımakla birlikte, ‘Filistin Devleti’ne sınırlı bir bağımsızlık veriyor. Buna ek olarak “sürgündeki” Filistinlilerin de oluşacak yeni bölgeye geri dönme hakları da planda yer almıyor.

İsmi saklı diplomatların Londra merkezli Arap gazetesi Asharq Al Avsat’a bildirdiğine göre, oluşacak yeni devletin silahlı bir gücü de olmayacak ve tamamen silahlardan arınmış bir bölgeye hakim olacak.

Planda dikkat çeken bir diğer konu da  “Doğu Kudüs” ifadesinin “Filistin devletinin gelecekteki başkenti” olarak kullanılmış olması.

Batılı diplomatik kaynaklara göre, halihazırda Avrupa devletleri Filistin Yönetiminden gelen  talep üzerine söz konusu planı değiştirmek için Washington ile yoğun diyalog halinde.