ABD’nin Libya’dan eser kaçakçılığına karşı genelgesine eleştiri

ABD Dışişleri Bakanlığı, Libya’dan getirilecek tarihi ve antika eserlerle ilgili bir kısıtlama kararnamesini imzalayacağını duyurdu. Önümüzdeki günlerde imzalanacak genelde ile 1911 ve daha öncesine ait tarihi ve antika eserlerin Libya’dan ABD’ye getirilmesi engellenecek.

Dünya
28 Şubat 2018 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığı ilgili genelgenin Libya’dan yapılacak tarihi eser kaçakçılığını engellemek amacı ile yürürlüğe sokulacağını belirtti. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aralık ayında da acil bir kararname imzalanarak İslami, Yahudi veya Hıristiyan kaynaklı eski eserlerin ve özellikle kitap ve parşömenlerin Libya’dan çıkarılmasına yönelik kısıtlama getirilmişti.

Bazı Amerikalı Yahudi kuruluşları ise genelgenin yetersiz olduğunu söyleyerek eleştiride bulundu. JIMENA (Jews Indigenous to the Middle East and North Africa: Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı Yahudiler Derneği) Başkanı Gina Waldman, söz konusu kararname ile Libya’da 1911’den sonra Yahudi mal mülk ve eserlerine el konulmasının meşru hale geldiğini belirtti.

20. yüzyılda devlet destekli antisemitizm nedeni ile Libya’daki Yahudiler göçe zorlanırken tüm mal ve mülklerine de devlet tarafından el konulmuştu. 2000 yıllık Yahudi cemaati geçmişi bulunan ülkede ise bugün hiç Yahudi bulunmuyor. Söz konusu kararname ile Yahudilere ait eserlerin mirasçılarına iadesinin engellendiği savunuluyor.