Pardes Öğrencilerinin Ortaköy Sinagogu ziyareti

Pardes Öğrencileri her yıl gerçekleştirdikleri geleneksel ziyaretlerinde dördüncü kere Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda yahidlerle buluştular.

Toplum
28 Şubat 2018 Çarşamba

23 Ocak Cuma gecesi Şabat yemeği için sinagogu ziyaret eden grup, Cumartesi sabahı tefila ve devamındaki seuda boyunca yahidlerle birlikte vakit geçirdiler.

Cuma akşamı gençlerle birlikte Şabat yemeğinden önce şarkılar ve danslarla kabalat Şabat duası yapıldı. Yemek sırasında Pardes öğrencileri  bu hafta okunan peraşa ile ilgili eğitici bilgiler verdi.

Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva yaşanan Şabat coşkusunu cennetin tadına benzetti. Tüm davetlilerin bu tadı alabilecek kadar yüksek bir enerji ve coşku yaşadıklarını ifade etti ve böyle bir geceyi yaşatan Pardes öğrencilerine teşekkür etti.

Cumartesi sabahı musaf Pardes öğrencileri tarafından okundu. Şabat duasından sonra seudaya geçildi. Seuda sırasında Yahudi çalışmaları odaklı Pardes Enstitüsünde öğretim görevlisi olan Rav Dr. Levi Cooper ve beraberindeki on  öğrenciden oluşan grubu temsilen söz alan konuşmacı öğrenciler, öncelikle sinagogda yaşanan coşku ile ilgili memnuniyetlerini ifade ettiler.

Şikago doğumlu Sarah Palmer, konuşmasında Tora’daki en önemli cümlelere dikkat çekerek başladı. Palmer farklı hahamların konuyla ilgili yorumlarına yer verdikten  sonra çıkarılacak  en önemli dersin her gün yapılacak mitzvalarla ilgili olduğunu vurgulayarak, ancak ve ancak bu mitzvaların devamlılığının sağlanması halinde Yahudi Milleti için mutlu bir geleceğin inşa edileceğine dair yaptığı yorum ile konuşmasını tamamladı. Daha sonra söz alan Morane Bensoussan konuşmasında, yaklaşan Purim Bayramı ile ilgili olarak Almeleh karakterine değindi. Morane, her birimizin içinde Almalaeh olduğuna, bu tarafımızı tanımanın ve gerekli duruşu sergilemenin  en önemli görevlerimizden bir olduğuna dikkat çekti.  

Dakikalarca alkışlanan bu iki konuşmadan sonra söz alan Rav Levi Cooper, yahidlerin coşkusunu arttıran konuşması ile büyük beğeni topladı.  Konuşmaların ardından yahidlerle birlikte söylenen şarkılar, birlikte edilen danslarla Şabat keyif ve neşesi zihinlerde unutulmaz izler bıraktı.

Aynı coşku cumartesi öğlen yemeği ile devam etti.

Cumartesi akşamı Pardes öğrencileri gitar eşliğinde  şarkılarla Şabat’ın bitişi olan avdala duasına neşe kattılar.