‘Black Panther’ in Yahudi asıllı yaratıcıları Lee ve Kirby

‘Black Panther’ filmi, ABD’de gişe rekorları kırarken bir taraftan da siyahlara yönelik ön yargıları kırıyor.

Kültür
28 Şubat 2018 Çarşamba

Chadwick Boseman’ın başrolünü üstlendiği ve siyah oyuncuların baskın olduğu Marvel’in son süper kahraman filmi Black Panther’in yazarları, yönetmenliği de üstlenen Afrikalı Amerikalı Ryan Coogler ve yine siyahi Joe Robert Cole. Fakat orijinal Black Panther’in yaratıcıları 1960’larda Marvel’de çalışmaya başlayan Yahudi asıllı Stan Lee (doğumu: Stanley Lieber) ve oyuncu Jack Kirby (doğumu: Jacob Kurtzberg).

İkili, 1961’de ‘Fanstastik Four’ serisini yarattı, ardından Hulk, Iron Man ve X-Men takip etti. 

Lee and Kirby’nin Black Panther karakteri 1966’da ilk kez kendini Fantastic Four’da gösterdi. 70’lerde ise kendi çizgi romanına sahip oldu. Dünyanın en medeni ve teknolojik ülkesi konumundaki Wakanda isimli  hayali Afrika ülkesinin siyahi lideri Black Panther doğaüstü fiziksel özelliklere sahip olmasının yanı sıra Oxford Üniversitesinden mezun bir bilim insanı.

II. Dünya Savaşı ile 1966 yılları arasında geçen zamanda Yahudilerle siyahilerin ilişkileri altın çağını yaşadı.

Amerikan toplumuna entegre olmaya çalışan Yahudiler siyahlarla empati kurmuş, onların hakları için de mücadele etmiş ve aktivizmleri Martin Luther King tarafından övgüyle karşılanmıştı.

İnsan hakları yasalarında yapılan iyileştirmelere rağmen Yahudilerin Amerikan hayatında üst kademelere tırmanabilmesine rağmen siyahlar Yahudilere kıyasla ezilmişti. 1966 yılında adını karakterden almamakla birlikte Black Panther Partisi beyazlara karşı bir hareket olarak ortaya çıktı. İsrail’in Araplara karşı kazandığı zaferle beraber siyahlar Yahudileri ve İsrail’i karşı oldukları baskıcı unsurlarla bir tutarak, mazlum nitelendirdikleri Arapların yanında yer aldı. Yahudi grupları pozitif ayrımcılık konusunda çekimser kalmaya başladı.

Black Panther filmi ile Yahudilerle siyahlar arasında bir köprü kuruluyor. Filmin yaratıcıları, Lee ve Kirby’yi beyaz olmayan seyirciye uzanabildikleri için ve kalıp yargılardan uzak sömürgeciliğin kurbanı olmamış bir Afrika kültürü hayal ettikleri için övdü.

95 yaşındaki Lee Twitter’da filmin başarısını kutlarken gişede kırdığı rekorlara tanık olmanın heyecanını yaşadığını yazdı. Kirby ise 1994 yılında vefat etmişti.