İspanya’dan Ladino’nun yaşaması için destek

Türk Yahudileri dahil birçok İspanyol kökenli Yahudi toplumu tarafından yüzyıllarca konuşulmuş olan, ancak günümüzde sadece bir avuç insanın konuştuğu eski lisanı (Ladino) korumaya İspanya’dan büyük destek geldi.

Dünya
27 Şubat 2018 Salı

İspanyol Kraliyet Akademisi 500 yıl evvel ülkelerinden engizisyon dolayısı ile  kovulmuş olan Sefarad Yahudilerinin lisanı; Ladino’yu yeniden yaşatmak için fakülte açtı. 

1996 yılında İsrail tarafından kurulan  Ulusal Ladino Lisan ve Kültür Derneği  Başkanı Tamar Alexander Frizer söz konusu girişimi memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta  salı günü Madrid’de İspanyol Kraliyet Akademisinde toplanan Frizer ve uluslararası Ladino uzmanları imzaladıkları bildiri ile yeni Ladino fakültesi resmen kurulmuş oldu.  Böylece Ladino 23 üyeli İspanyol Lisan Akademileri Birliğinin bir üyesi olarak da onaylanmış oldu.

Uzmanlar, Ladino’nun kendine ait bir fakültesinin olmasını, hem gelecekte var olması, hem de uluslararası destek alması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika’da halen Ladino az da olsa konuşuluyor. Ladino konuşanların bugün büyük bölümü İsrail’de yaşıyor.