Sheldon Adelson’dan ABD’nin Kudüs Elçiliği için 500 milyon dolar

Ünlü Amerikalı milyarder Sheldon Adelson, ABD Elçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması için; kabul edilmesi durumunda 500 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

Dünya
23 Şubat 2018 Cuma

Sheldon’un yeni elçilik binası için yardım teklifi Dışişleri hukukçuları  tarafından yasalara uygunluğu ve devletin hediye kabul etmesi açılarından inceleniyor.

Halihazırda elçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması için gereken resmi imzalar ve bürokrasi tamamlanmış durumda. Konu hakkında basına bilgi veren ismi saklı yetkililer, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, yeni binanın  güvenlik planını imzalayarak onayladığını, ancak ayrıntı vermelerinin güvenlik açısından sakıncalı olduğunu belirtti.

Kamu binasının yapımına özel bir şahsın maddi katkı sağlaması ABD siyasetinde örneği olan bir durum değil.  Ancak halen durumun kanunlara uyup uymadığı araştırılıyor.

Yahudi asıllı milyarder Sheldon Adelson Amerikan Cumhuriyetçi Partisi ve İsrail’in büyük bir destekçisi olarak biliniyor.  Adelson,  ABD’nin en büyük kumarhane zinciri Las Vegas Sands’in kurucusu.