ABD’de Polonya’yı Holokost ile suçlayan videoya Varşova’dan tepki

ABD Yahudi lobisinin Polonya’yı 2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımındaki aktif rolü ile suçlayan video, Varşova Hükümetinden büyük tepki aldı.

Dünya
22 Şubat 2018 Perşembe

ABD yönetimini Polonya’ya karşı yaptırım kararı almaya da çağıran video, tepkiler üzerine bir süre sonra YouTube kanalından kaldırıldı.  Son zamanlarda Polonya’da onaylanan yasa Polonya’nın 2. Dünya Savaşı’nda Yahudi soykırımında aldığı rolü inkar etti ve konunun kamuoyunda tartışılmasına yasak getirdi.

“Polonya’daki Holokost”, “Polonya Ölüm Kamplar” gibi terimlerin kullanılmasını da yasaklayan kanun başta ABD olmak üzere birçok batılı devlet ve İsrail tarafından kınanmış, kanunun iptal edilmesi talep edilmişti.  ABD’nin etkili Yahudi kuruluşlarından Rudeman Aile Vakfı, kanuna tepki olarak bir video hazırladı. Videoda Holokost kurtulanları ve gençler özellikle “Polonya’daki Holokost” gibi  terimleri kullanarak kameralara poz veriyor ve ABD hükümetini Polonya’ya karşı tavır almaya çağırıyor.

Video hem Polonya Yahudi Cemaati hem de Polonya Başbakanlık ofisi tarafından kınandı.  Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin yardımcılarından  

 Michal Dworczyk, videonun savaşta Yahudi hayatları kurtaran Polonyalıları görmezden geldiğini belirtirken, Krakov Yahudi Merkezi Başkanı Jonathan Ornstein videoyu provakatif bulduğunu ifade etti.