Ladino dilinde ‘hip hop’ ezgiler

San Francisco’da Magen David Sinagogunun Hahamı Simon Benzaquen gündelik görevlerinin yanında Sefarad müziğine yepyeni bir soluk getiriyor.

Kültür
21 Şubat 2018 Çarşamba

Fas doğumlu Benzaquen ile rapçi Alex Hernandez ‘Los Bililikos’ adlı bir albüm çıkardılar. Albümde özellikle eski Kastilya İspanyolcası olan Judeo-Espanyol lisanında söylenmiş 12 klasik şarkının yanı sıra İsrail Ulusal Marşı ‘Hatikvah’ da yer alıyor.

Los Serenos Sefarad (Sefarad Bekçileri) adıyla şarkı söyleyen ikili, rabinin yürekten gelen tenor vokaliyle, Benzaquen tarafından yazılan, Hernandez’in yumuşak ve ritmik sesiyle söylediği Ladino rapleri birleştiriyor.

‘Los Bilbilikos’, ‘hip hop’u, İspanya’dan 1492’de kovulan Sefarad Yahudilerinin müziği ile harmanlayan ilk albüm.

Rabi Benzaquen, Ladino hakkında yazmış olduğu kitabın yanı sıra, tarihi geçmişi olan Ladino şarkılarına kendi anlayışını katarak söz yazdığını, bunu da rap müziği haline getirdiğini ifade ediyor.

Rabi Benzaquen bu Ladino halk şarkılarını, kayıpların, ölümün ve çekilen acıların sembolleri olarak gördüğünü, bu ezgilerin, İspanya’dan kovulan hemen hemen yarım milyon Sefarad Yahudi’nin sesi olduğunu açıklıyor.

O zaman yaşanan bu olayın bir Holokost gibi nitelendirilmesi gerektiğinin altını çizen Benzaquen, Sefaradların bu şarkılarda yaşadıkları deneyimleri dile getirdiklerini ve İspanya’nın kendilerine yaşattığı acıyı ifade ettiklerini de ilave ediyor.