Gittikçe daha fazla Arap ülkesi nükleer silah peşinde

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Ortadoğu’da gittikçe daha fazla Arap ülkesi nükleer silah yapmak için çaba sarf ediyor.

Dünya
13 Şubat 2018 Salı

İsrail’in siyasi araştırmalar merkezi IPS’in (Institute for Policy &Strategy) yayınladığı raporda son yıllarda birçok Arap ülkesinin Rusların yardımı ile nükleer yakıt konusunda çalışmalar yürüttüğü ve bu araştırmaların hepsinin barış amaçlı olmadığı belirtildi.

İsrail Ordusu emekli Subayı Orgeneral Amos Gilad’ın liderliğini yaptığı IPS’in son raporunda Birleşik Arap Emirliklerinin yakında nükleer bir enerji santralını devreye sokacağı ifade ediliyor. BAE’nin Güney Kore teknolojisi ile yapılmış olan reaktörü tarihi açıdan petrol zengini  Ortadoğu-Arap dünyasında bir ilk. Rapora göre, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Sudan ve Tunus da nükleer reaktör yapmak için yoğun araştırma içinde.

Her ne kadar tüm bu ülkeler elde etmek istedikleri nükleer teknolojiyi barış ve enerji için kullanacaklarını deklare etseler de, İsrailli araştırma şirketi bu konuda şüpheler olduğunu belirtiyor. Raporu kaleme alan İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Eski Başkan Yardımcısı Dr. Shaul Shay, Arap uluslarının nükleer silah peşinde koşmalarının sebebini İran ile açıklıyor. Dr. Shay’a göre, Sunni Arap dünyası hem konvansiyonel  hem de nükleer seviyede askeri bir üstünlüğe sahip İran’a karşı caydırıcı bir kuvvet arayışında.

Yorumlara göre, Rusya’nın da işine geliyor. Moskova hem gerekli teknolojiyi Araplara satıyor, hem de siyasi manada Ortadoğu’daki pozisyonunu daha güçlü bir noktaya taşıyor.