Yahudi sahibini arayan sanat eserleri

Paris’in dünyaca ünlü Louvre Müzesi Nazilerin yağmaladığı değerli 31 tablonun sahibini arıyor.

Dünya
2 Şubat 2018 Cuma

Müzeden yapılan açıklamada ellerinde yaklaşık daha 296 eser olduğu ve büyük bir ihtimaller eserlerin çoğunun 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından Yahudilerden alındığı belirtildi. 

Müzenin Resim Bölümü Başkanı  Sebastian Allard basına yaptığı açıklamada, söz konusu 31 resmin Louvre’un sergi alanlarına asıldığını, diğer 296 eser için ise başvuruları değerlendireceklerini belirtti.  Paris müzesi geçtiğimiz ayın başından bu yana   1940 ile 45 arasında el konan eserleri iki özel salonda sergilemeye başladı.  Allard şöyle konuştu:    “31 çok kıymetli eser özel bir salonda ziyaretçilerimiz için sergilenmektedir. Tabloların arasında Theodore Rousseau,’nun  "La Source du Lizon." adlı  muhteşem peyzajlar olduğu gibi, farklı dönemlere ait birçok ünlü ressamın eserleri vardır.   Bu resimler Louvre’ın vesayeti altında olmakla birlikte müzeye ait değiller, müzeler çoğu zaman  sahipsiz eserlerin peşinde gibi görünürler. Ancak bu bizim için kesinlikle doğru değil, bizim görevimiz ve sorumluluğumuz bu eserlerin gerçek sahiplerini ve varislerini bularak onları ait oldukları ailelere iade etmek.   2. Dünya Savaşı’nda Naziler Yahudilerin kıymetli sanat eserlerine el koydular. Bu eserlerin çoğu Yahudilere ait.  İspat etmek koşulu ile resimlerin gerçek sahiplerinin başvurularını bekliyoruz.” 

Savaştan bu yana Fransa’da 45 bin sanat eseri gerçek sahiplerine veya varislerine iade edildi.  Ancak Louvre’da bulunan 296 eserle birlikte halen 2000 eser sahibini arıyor.