İzlanda’da dini sünnete karşı kanun teklifi

İzlanda’da gündeme gelen yeni bir kanun teklifi, Müslüman ve Yahudilerin geleneksel sünnetini, çocuk haklarına tecavüz ve sağlık riski olarak niteledi.

Dünya
2 Şubat 2018 Cuma

Yeni kanun tasarısının  lafsına göre, sünnet enfeksiyon riskini arttırıyor ve çocuğun acı çekmesine neden oluyor.   

Meclisteki  dört parti tarafından desteklenen kanun teklifi tıbbı gereklilik olmadıkça  18 yaşından küçüklere sünneti yasaklıyor. Ancak reşit olan çocuğun kendi kararı ile sünnete herhangi bir yasak getirmiyor.   Teklifi sunan dört parti 63 sandalye ile meclisin yüzde 46 çoğunluğuna sahip. Yerel RUV haber sitesi kanunun ne zaman mecliste oylanacağı konusunda bir açıklama yapmadı.  İzlanda’da son zamanlarda göçmen  Müslüman nüfusun artması sağcı partiler tarafından tepki ile karşılanıyor. Sağcı partiler sünneti yabancıların getirdiği bir gelenek olarak görüyor ve karşı çıkıyorlar. Diğer bir konu da hem radikal hem de sol partilerin sünneti ‘ilkel bir gelenek’ olarak değerlendirmesi ve ayrıca kadınlara yapılan sünnet ile karıştırması.

Halbuki hiçbir tıbbi kazancı olmayan  kadın sünnetine karşın erkeklere yapılan sünnet, Yahudi ve Müslüman geleneğine göre bulaşıcı hastalık riskini azaltıyor, üreme organlarının daha sağlıklı kalmasını sağlıyor.