Sibirya’da çocukların inşa ettiği ahşap sinagog

Sibirya’da 1906 yılında Yahudi çocuklar tarafından yapılan Sinagog, geçtiğimiz perşembe günü resmi bir törenle yerel Yahudi toplumunun mülkiyetine verildi.

Dünya
1 Şubat 2018 Perşembe

Sibirya’nın Tomsk şehrindeki törene Rusya Baş Hahamı Rav Barel Razar ve Chabad Yahudi Kurumu yetkilileri  de katıldı.

Ahşap olan ve Askerlerin Sinagogu olarak bilinen bina Çarlık Rusya’sının yıkılmasından sonra komünist yönetimler tarafından Belediye Binası olarak kullanılmış ardından 2013’te Yahudi cemaatine Sinagog olarak  geri verilmişti. Ancak resmi devir olmamıştı. Bugün sinagogun yanında cemaat büyük bir Yahudi merkezi inşa ediyor.

Çarlık Rusya’sı zamanında  her aileden binlerce çocuk kamu hizmetinde çalıştırmak için zorla alınıyordu.  Çocuk Askerler olarak bilinen bu çocuklar bazen 8 yaşında bile olabiliyordu. Her bölge nüfusuna göre belirli bir çocuk sayısını devletin hizmetine vermek zorunda idi. Ancak yasa Yahudiler için farklılık gösteriyordu. Çarlık Rusya’sı Yahudi cemaatlerinden özellikle çocukları küçük yaşlarından itibaren alıp onların bir tür orta eğitim kurumlarında yoğun Hıristiyanlık kültürü ile büyümesini sağlıyor, böylelikle Yahudiliği ve geleneklerini unutmasını  amaç ediniyordu.  Jewish Cantonist adı ile de bilinen bu çocuklar daha sonra askeri liselere gönderiliyor en az 20 yıl devlet hizmetinde çalıştırılıyorlardı.   1827 ile 1856 yılı arasında söz konusu yasa, her 100 Yahudi ailenin 12 yaşından büyük en az 10 çocuğu devlet hizmetine vermesini zorunlu hale getirmişti.

Rav Josef Mendelevitch’in 2010 yılında konu hakkında yazdığı kitaba göre, o yıllarda 75 bin Yahudi Yahudi Cantonist , 300 bin de Yahudi olmayan çocuk asker vardı.

Rusya’da halkın çoğunluğu  o zamanlar o kadar fakirdi ki bazı Yahudi olmayan aileler  de çocuklarını, Yahudilerin gittiği zorunlu devlet okuluna vermek istiyorlardı.  Okul demek bedava yemek ve yatacak yer demekti.  Bunun sebebi Yahudi çocukların  bir dönem kanunda yapılan değişikle 8 yaşından itibaren devlet hizmetine verilme zorunluluğu idi.

 

Source:  Cnaan Liphshiz JTA... 2018 Feb. 1