Putin, Netanyahu’ya Schindler’in mektubunu hediye etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya’ya bir günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin, Netanyahu’ya, yüzlerce Yahudi’yi Holokost’tan kurtaran Alman iş adamı Schindler’in mektubunu hediye etti.

Dünya
31 Ocak 2018 Çarşamba

Putin ve Netanyahu, Holokost Anma Günü ve Leningrad Kuşatması’nın kaldırılmasının yıldönümü olan dün Rusya’nın başkenti Moskova’daki Yahudi Müzesi ve Hoşgörü Merkezinde bir araya geldi.

Sobibor Ölüm Kampındaki başarılı bir isyanın anlatıldığı yeni ‘Sobibor’ filminin tanıtımını izleyen iki lider, daha sonra müzeyi gezdi. Putin ve Netanyahu, daha sonra da basına kapalı gerçekleştirdikleri toplantıda Suriye’deki süreci ve ikili konuları görüştü.

Binyamin Netanyahu toplantı sonrasında sosyal medya yaptığı paylaşımlarla açıklamada görüşme ile ilgili bazı ayrıntılara yer verdi. Netanyahu, Putin’e İran’ın Suriye’de askeri üs kurma ve Tahran’ın Lübnan’a İsrail’i hedef alan yüksek hassasiyetli silah konuşlandırma girişimlerinden duyduğu endişeyi belirttiğini aktardı. Netanyahu, bu girişimlere şiddetle karşı çıktıklarını ve uluslararası toplumun bir tepki vermemesi halinde kendilerinin eylem göstereceklerini ifade ettiğini de belirtti.

Görüşmenin ardından İsrail, Putin’in Netanyahu’ya verdiği bir hediyeyi de açıkladı. İsrail Hükümet Sözcüsü Anna Jonathan-Leus, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşme sonunda, Netanyahu’ya, II. Dünya Savaşı sırasında 1200 Yahudi’yi Holokost’tan kurtaran Alman sanayici Oskar Schindler’in eşine yazdığı mektubunun orijinalini hediye ettiğini anlattı.  ​Hediyenin Netanyahu’yu çok duygulandırdığını belirten Jonathan-Leus, İsrail liderinin mektubu aynı zamanda dünyanın en büyük Holokost araştırma merkezi de olan Yad Vaşem Holokost Müzesine teslim etme niyetinde olduğunu söyledi.